Међународна година астрономије

Министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић прогласио 2009. за Међународну годину астрономије у Србији. Министарство ће подржати научне раднике и астрономе и у условима економске кризе.

Потпредседник Владе и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић је обећао да ће министарство подржати научне раднике и астрономе и у условима економске кризе, како би се омогућило да "знање буде на самом врху у приоритетима државе".

Према његовим речима, Међународна година астрономије је прилика да покажемо да је Србија спремна да учествује и у активностима 21. века на пољу науке.

Ђелић је указао и на значај великог броја научних пројеката у Србији најављући да ће "већ сутра бити одржан састанак на коме ће се разматрати могућности њиховог финансирања".

Министар Ђелић је позвао све научне раднике да с Министарством за науку и технолошки развој раде на развојним пројектима, изражавајући уверење да ће многи бити успешно реализовани.

Према Ђелићевим речима, 2009. година је и одлична прилика да подржимо све добре пројекте, а Министарство за науку и технолошки развој биће отворено за све научне раднике.

Ђелић је најавио и активности на завршетку изградње астрономске станице Видојевица код Прокупља која би требала да буде завршена, "ако не ове, онда наредне године".

На проглашењу су презентоване бројне активности које ће бити реализоване у Србији у оквиру Међународне године астрономије.

Уједињене нације су на 62. генералној скупштини донеле резолуцију којом је 2009. проглашена за Међународну годину астронимије, а свечано проглашење одржано је у Паризу јануару ове године.

Повод за проглашење Међунардоне године астрономије је обележавање великог јубилеја - 400 година од првог астрономског посматрања уз помоћ телескопа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару