Брусница, извор здравља

Брусница је пуна витамина, минерала и других храњивих матрија, има снажно антиоксидантско дејство, смањује ризик од болести срца и крвног система, повољно утиче на спечавање пропадања зуба и настанак каријеса и снижава глукозу у крви.

Брусница је права ризница различитих заштитних материја и благотворно делује на здравље, иако је некима, можда, превише киселе јер садрже много витамина Ц, пише часопис "Нутриционист".

Уз витамине, минерале и друге храњиве елементе, као што су витамини А и Ц, калијум, биљна влакна, у њима су откривени и бројни биофлавоноиди који имају снажно антиоксидантско деловање, врло важно у превентиви и смањивању ризика оболевања од различитих облика карцинома, посебно рака дојке и дебелог црева.

Осим тога, антиоксиданси помажу и у превенцији одређених фактора који подстичу настанак болести крвног система.

Амерички Национални институт за здравље финансира истраживања о утицају брусница на срчане болести, која показују да три чаше сока од брусница на дан повећавају ниво антиоксиданса у плазми више од 120 одсто.

На тај начин се у крви подиже ниво доброг холестерола (ХДЛ), те се ризик од болести срца и крвног система смањује за чак 40 одсто.

Хипурична киселина, која се налази у брусницама, је природни антибиотик. Приписује јој се антибактеријска и антифунгална (против гљивица) својства.

Антоцианини и проантоцианиди из брусница помажу при обнови станица које су одговорне за вид.

Истраживањима се такође дошло до сазнања да бруснице могу спечити пропадање зуба и настанак каријеса, а за дијабетичаре је корисна јер снижава глукозу у крви.

Научници тврде да су још амерички Индијанци користили бруснице као лек. Мешали су их с кукурузним брашном, а затим су смесу стављали на ране да би спречили тровање крви.

Од њих су припремали и јело које су звали пимецан - сушено и уситњено месо или рибу помешали би с машћу и брусницама и од те смесе су месили погачице које су сушили на сунцу.

Током дугих зима те погачице су биле богат извор протеина и витамина, тим пре што се бруснице споро кваре јер садрже много пектина.

Пошто су богате витамином Ц, поморци, којима је претила опасност од скорбута, у прошлости су имали обичај да на дуга путовања понесу бачве пуне брусница.

Према предању, Индијанци су 1621. године донели досељеницима бруснице кад су први пут били на прослави Дана захвалности. Била је то тродневна свечаност коју је приредио Вилијам Брадфорд, управник досељеничке колоније у Плимуту.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару