Депресија због претераног гледања у екран

Адолесценти који дуго времена проводе гледајући телевизију или играјући видео игрице изложени су опасности од симптома депресије. Они имају мање времена за друштвене, интелектуалне и спортске активности које штите од депресије.

Адолесценти који дуго времена проводе пред телевизијским екраном или играјући видео игрице изложени су опасности од појаве симптома депресије када стасају у младе одрасле особе, показали су резултати истраживања групе научника Медицинског факултета при Универзитету у Питсбургу у америчкој савезној држави Пенсилванији.

Истраживачи су дошли до тог закључка утврђивањем времена које одабрана група од 4.142 адолесцента проведе у гледању телевизије, игрању игрица на рачунару или слушању радија, а који нису патили од депресије на почетку истраживања 1995. године.

Ради се о анкети која је спровођена пре појаве ДВД-а и распрострањене употребе Интернета.

Депресија због ТВ

Научници су установили да су адолесценти проводили у просеку 5,68 сати седмично пред неким од електронских медија од чега 2,3 сата гледајући телевизију, 0,62 сата посматрајући видео касете, 0,41 сат играјући видео игрице и 2,3 сата слушајући радио.

Седам година касније, када су учесници истраживања имали већ у просеку 21,8 година, они су поново били анкетирани и њих 308, односно 7,4 одсто, имало је симптоме депресије.

Научници су констатовали да до тог утицаја на појаву депресије долази,јер адолесценти који проводе доста времена пред екраном имају мање времена за друштвене, интелектуалне и спортске активности које штите од депресије.

Дуги боравак пред екраном може и да поремети сан који је важан за сазнајне функције и емоционални развој, а и поруке које се шаљу преко телевизуелних медија и радија могу да подстакну на агесивност и друге облике антисоцијалног понашања који утичу на развој личности младих и појаву страха и узнемирености.

Депресија је главни узрок онеспособљавања људи за нормално функционисање у свету и најчешће се јавља у периоду адолесценције и код младих одраслих особа.

Научници су установили и да су младе жене мање изложене опасности од развоја симптома депресије од мушкараца млађег доба, иако су исти временски период проводили пред телевизором или рачунаром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару