Пронађен лек против Алцхајмерове болести

Откривен је експираментални лек који помаже људима оболелих од Алцхајмерове болести. У Европи и Русији први тестови позитвни а у САД-у у току је испитивање лека.

Један експериментални лек изгледа да помаже људима који пате од губитка памћења повезаног са Алцхајмеровом болешћу. Лек је назван Димебон, а први тестови у Европи и Русији показали су да побољшава памћење. У Сједињеним Државама је у току тестирање овог лека.

Алцхајмерова болест је прогресиван поремећај који постепено доводи до смањења памћења и способности говора и на крају способности да бринете о самом себи. Ризик од развоја болести повећава се како људи постају старији.

У Висконсину, Фондација Дин је једна од бројних истраживачких група које раде са пацијентима оболелим од Алцхајмера како би установиле да ли лек Димебон има дуготрајне ефекте.

Др Лесли Тејлор предводи студију и каже: "То неће бити потпуно изљечење, али надајмо се да ће деловати боље од било чега што се тренутно налази на тржишту против Алцхајмерове болести".

Случај Иванке Грабарек 

Иванки Грабарек установљена је дијагноза Алцхајмерове болести прошлог јуна. Грабарекова је учествовала у клиничким пробама. Али, она и њен супруг Бил не знају да ли је она добијала Димебон или плацебо.

Бил Грабарек је говорио о студији и верује да је она веома важна.

"Спора је и неизвесна, али у основи верујем да ће јавност имати користи од података које је представила".

Др Тејлор каже да су претходна испитивања показала да Димебон побољшава памћење за годину дана.

"То би било заиста велико достигнуће. То би значило улазак у потпуно ново подручје у погледу  лечења Алцхајмерове болести".

Ова последња фаза тестирања трајаће око две године. Затим ће америчка Агенција за храну и лијекове одлучити да ли ће одобрити тај лек за све људе који имају Алцхајмерову болест.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару