Човек изазвао катастрофални земљотрес

Притисак бране и њеног тешког вештачког језера на геолошки расед могао је помоћи покретање разорног земљотреса у Кини маја 2008. године, кажу неки од научника у налазу који указује да је активност човека имала улогу у тој катастрофи.

Земљотрес магнитуде 7,9 по Рихтеровој скали у покрајини Сечуан, био је најјачи за неколико миленијума, изазвао је смрт 70.000 људи, а пет милиона је оставио без крова над главом.

Само 550 метара од раседа и 5,5 километара од епицентра је брана Ципингпу, висока 156 метара, највећа у тој области. Брана је пукла од потреса, а језеро истекло.

Фан Ћиао, главни инжењер сечуанског Бироа за геологију, рекао је у среду да је огромна тежина воде у језеру Ципингпу- 315 милиона тона, вероватно утицала на време настанка и магнитуду земљотреса.

"Не кажем да земљотреса не би било без бране, већ да је њено присуство могло променити домензије и време земљотреса, утичући да он буде јачи", рекао је Фан у телефонском разговору.

Сеизмолози прихватају да велика маса воде може притиснти раседе дубокио у Земљиној кори, доводећи до земљотреса. Регистровани су мањи земљотреси изазвани тежином вештачких језера.

Земљотрес магнитуде 6,4 у близини бране Којна у Индији је усмртио више од 180 људи 1967. године и сматра се да је покренут тежином вештачког језера.

Уколико се потврди став заговорника става да је катастрофалан земљотрес покренула брана, Влада Кине ће бити у непријатном положају јер је сечуански земљотрес представила као неизбежну природну катастрофу и јер се залаже за изградњу великих брана да би обезбедила струју и смањила поплаве.

Многи научници се не слажу са ставом да је брана Цопингпу изазвала земљотрес, иако прихватају сда је могла бити фактор и траже додатне анализе.

Међутим, инжењер Фан каже да је толико био уверен у потенцијалну опасност од бране Ципингпу, да се оштро противио њеној изградњи 2003. године.

Он подсећа да је свега месец дана пре земљотреса указивао на брану као могући узрок, и каже да и даље шаље писма Влади изражавајући забринутост због изградње двеју брана у непосредном суседству разорене зоне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару