У Индији висока смртност жена на порођају

Индија бележи високу смртност жена на порођају где годишње умре 78.000 жена. Око две трећине Индијки и даље се порађа код куће без присутва доктора што се најчешће наводи као разлог високе смртности.

У Индији сваке године умре 78.000 жена на порођају према подацима Фонда Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ). Стопа смртности породиља у тој земљи износи 450 породиља на 100.000 живорођених беба за разлику од суседне Кине у којој је смртност породиља пала је на испод 50.

Ти подаци указују на то да сиромашне жене у руралном делу Индије углавном нису осетиле добробит  индијског економског бума у коме су милиони људи избављени из сиромаштва.

У УНИЦЕФ-овом извештају за 2009. о стању деце у свету објављеном у јануару указује се да борба у Индији за смањење смртности жена на порођају не успева због све већих социјалних разлика и недостатка капацитета за примарну здравствену негу.

Милиони порођаја се обављају без присуства лекара, болничарки или обучених бабица упркос огромном индијском економском расту који се повећавао по годишњој стопи од скоро девет одсто у последње три године.

Око две трећине Индијки и даље се порађа код куће. Жене нижих касти су најпогођеније јер обично немају приступ основној здравственој нези.

Здравствене групе сматрају да је могуће  избећи смртност породиља уз обучено здравствено особље, одговарајућу исхрану, боље здравствене капацитете и планирање породице.

Један од фактора који утиче на високу смртност жена при рађању је младост будућих мајки. У Индији просечна старост при удаји је 17 година. Међу женама између 15 и 19 година старости 16 одсто је већ почело са рађањем, показује Студија о националном здрављу у породици (НФХС) спроведена 2005-2006. године.

"Што је девојка млађа кад затрудни то је већи здравствени ризик за њу и бебу", рекла је Ан Венеман извршна директорка УНИЦЕФ-а.

На високу смртност такође утиче и исхрана која мора да се побољша да би се смртност смањила. Више од пола жена у Индији пати од анемије, која је једна од потенцијалних убица на порођају, у поређењу са 24 одсто мушкараца, наводи се у студији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару