Лекови за притисак успоравају старење

Узимање лекова за снижавање крвног притиска успорава старење, показују истраживања. Лекови који садрже такозване АЦЕ инхибиторе чувају јачину и еластичност срца. Испитивања су спроведена на женама али се позитивни ефекти АЦЕ инхибитора показују и код мушкараца.

Најновија открића показују да узимање лекова за снижавање крвног притиска успорава физичко старење женског организма.

Лекови које пацијенти узимају да би снизили крвни притисак могли би физичку кондицију старијих особа и опште стање њиховог организма побољшати у знатној мери јер успоравају старење, открили су научници.

Према њиховим истраживањима, такозвани АЦЕ инхибитори снижавају крвни притисак кроз блокирање продора ензима који изазива скупљање, односно сужавање крвних судова.

Ти лекови такође помажу да се сачува еластичност и јачина срчаног мишића код пацијената који пате од његовог сужавања.

Међутим, истраживачи са медицинског факултета Универзитета "Вејк Форест" у америчкој држави Северна Каролина открили су да лекови могу бити од користи и остарелим особама које немају срчана оболења.

АЦЕ инхибитори "чувају" мишиће

"Наши резултати показују да лечење АЦЕ инхибиторима смањује опасност од опадања физичке кондиције и код жена које не пате од срчаних оболења", каже доктор Грациано Ондер.

У истраживању на 641 жени одмакле животне доби, обављеном у оквиру студије "Здравље жена у старости", установљено је да је код жена које су редовно користиле АЦЕ инхибиторе битно смањено старење мишића на удовима због чега су биле у стању да ходају брже од жена које су повремено узимале лекове или их уопште нису користиле.

Просечна старост жена на којима су вршена истраживања била је 79 година.

"Уколико ова открића буду потврђена у рутинским контролама организма, АЦЕ инхибитори могу бити коришћени не само као најважнији лек за остареле особе са повишеним крвним притиском већ и као "помоћно" средство за успоравање физичког пропадања старих особа", нагласио је др Ондер.

Иако је истраживање било ограничено само на жене, Ондер је нагласио да је исти третман показао позитивне ефекте и код мушкараца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару