Здравим животним навикама у здравију старост

Добро здравље у дубокој старости циљ је и научника и "обичних смртника". Симптоми менопаузе женама након 50. године задају много мука. Иако се предлози стручњака често мењају, уздржавање од штетних навика и здрава исхрана увек су на листи савета.

Просечан животни век мушкараца у Европи достиже 78 година, а жена 83 године. Према тврдњама стручњака, нарушавање доброг здравственог стања, које омогућава бављење свим активностима, почиње у просеку од 67 године живота код мушкараца, а 69 године живота код жена.

Велики проблем женама представља менопауза која је често праћена валунзима, то јест топлотним таласима, затим поремећајем сна и остеопорозом.

Банално смањење густине коштане масе - остеопенија често доводи до остеопорозе. Стручњаци као превентивне мере саветују 30 минута брзог ходања или трчања сваког дана, као и веће конзумирање производа богатих калцијумом, а смањење конзумирања кафе, соли, алкохола и дувана.

Валунге узрокује смањено лучење хормона естрогена и прогестерона, карактеристично за менопаузу.

Супститутивна хормонска терапија може успешно да реши проблем остеопозе, као и валунга, али је интересовање жена за те терапије опало након 2002. и 2003. године када је велики број истраживања указао на везу између тих лекова и могуће појаве рака дојке.

Један од честих симптома менопаузе је и поремеђај сна због, пре свега, смањења производње мелатонина, хормона који олакшва сан.

Француска је европски "шампион" у коришћењу лекова за спавање које узима чак три милиона људи, а 32 одсто корисника тих производа има више од 75 година.

Пилуле за спавање, међутим, када се користе током дана имају и своје секундарне ефекте попут поремећаја памћења, недостатка концентрације и многих других тегоба.

Савет стручњака је да се уместо посезања за лековима за спавање, уклоне узроци несанице - променити душек на коме се спава, укинути подневне "дремке" дуже од 25 минута и краће остајати у кревету.

Бављење физичком активношћу најважније је за уклањање свих симптома менопаузе, тврде научници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару