Природним антибиотицима против грипа

У сезони грипа и других вируса многи "на своју руку" узимају антибиотике, без обзира што лекари апелују да их не користе без савета са њима. Препоручује се бели лук, прополис и пробиотици који садрже витамин Б.

Лекари сматрају да су природни антибиотици у предности пред синтетским, јер их организам много лакше подноси, при чему се главни органи детоксикације - јетра и бубрези не оптерећују.

Осим тога, дуготрајна примена природних антибиотика неће довести до отпорности бактерија, што је чест случај код синтетских антибиотика.

Епидемиолози кажу да се природни антибиотици могу узимати уз већ прописану терапију лековима, јер немају контраиндикација и не доводе до нуспојава и преосетљивости попут алергија.

Они истичу да природне антибиотике, без икаквог страха, могу узимати хронични срчани болесници, дијабетичари и деца.

Као пример, лекари наводе лековито дејство белог лука који снижава повишени крвни притисак, укупни и ЛДЛ холестерол и делује као диуретик (омогућава избацивање вишка течности из организма).

Бели лук се може користити свеж три пута дневно један чешањ ситно сецкан као додатак супама, поврћу, умацима или салатама, у облику тинктуре и чаја, а за оне којима специфичан мирис и укус смета постоје капсуле белог лука.

Прополис је такође један у низу корисних природних антибиотика јер, осим што делује на многе микроорганизме, регенерише ткиво и ублажава бол.

Прополис, поред смоле, воска, етеричних уља и цветног праха, садржи низ активних састојака попут биофлавоноида, аминокиселина, витамина А, Б и Ц и минерала, па даје посебне резултате код ослабљеног имунитета, респираторних инфекција и кожних болести.

Моћни савезник у борби против грипа и вируса су пробиотици који садрже витамине Б, витамин К, калцијум, фолну и фоличну киселину и ензиме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару