Слаткиши "одговорни" за дечије несташлуке

Адитиви у храни могу да буду нека врста окидача за изузетну дечју хиперактивност. Oдлука о забрани одређених додатака храни морала да буде донета на европском нивоу.

Хиперактивност деце видно скаче када конзумирају неке адитиве хране у поређењу с децом којој нису дати исти састојци, утврдили су научници при Универзитету у Саутхемптону.

Британска агенција за контролу хране која је наручила ово истраживање , наводи да би свака ефективна одлука о забрани одређених додатака храни морала да буде донета на европском нивоу.

Дешава се да деца пате од поремећаја хиперактивности повезаног са мањком концентрације и последично са лошијим успехом у школи.

"Након што поједу неке слаткише или попију газирано пиће, деца постају хипеарактивна. Престану да слушају шта им говорите и почну да раде све оно што не смеју", каже један родитељ.

Родитељи су и раније појачану активност код деце доводили у везу са оним што једу, тачније са слаткишима, газираним напицима и "грицкалицама" при чему се испоставило да су у праву с обзиром да су научници са британског Универзитета Саутхемптон закључили да адитиви у храни могу да буду нека врста окидача за изузетну дечју хиперактивност.

"Тестирали смо вештачке боје које се могу наћи у широко распрострањеној врсти производа који се налазе у дечијој исхрани и нисмо установили који су тачно адитиви одговорни за појачавање активности код деце", каже докторка Дајана Бенфорд.

Надлежи за исхрану деце у школама и представници британске агенције за одржање стандарда у храни апеловали су на произвођаче да добровољно избаце вештачке боје и друге адитиве из производа намењених деци.

Неопходна забрана адитива

Професор Ерик Милстон са Сасекс универзитета зато се залаже за забрану адитива у производима намењеним деци и каже да "смо стигли до тачке у којој више једноставно није прихватљиво да индустрији хране дозволимо да настави да ставља вештачке боје и синтетичке додатке у прехрамбене производе који су намењени и који се намерно рекламирају и продају деци и бебама"

Одговор на питање зашто се не уведе забрана адитива у производима за децу Би-Би-Си је потражио од научника у британској агенцији надлежној за испитивање стандарда у прехрамбеној индустрији Ендрју Воча.

Он каже да верује у истраживање које доводи у везу хиперактивност и вештачке боје, али упозорава на то да је наука комплексна и да је, пре него што се повуче било који драстичан корак у виду забране употребе адитива, неопходно испитати све аспекте таквог потеза.

"Доказ о утицају адитива на понашање код деце је сложен и не само зато што се зна да је хиперактивност узрокована низом генетичких и социолошких фактора, већ постоје докази да је активност код неке деце појачана неким вештачким бојама у храни", каже Воч, истичући да је неопходан договор на нивоу целе Евроспке уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару