Шандунг - рај за диносаурусе

Кинески палеонтолози спремни су да представе најобимнију и најсређенију збирку фосилних остатака диносауруса на свету.

На тлу Кине остала су бројна материјална сведочанства о прошлости Земље, како о почецима човечанства (Homo pekinesis) тако и о развијеним праисторијским или античким културама. Од скора из Кине стижу информације да је она била средиште живота још много пре појаве човека.

Кинеска академија наука, према чијој је  документацији је већ шездсетих година прошлог века само у околини града Џучен у провинција Шандунг пронаћено преко седам и по хиљада коштаних фрагмената разнораразних диносауруса, прва је наговестила  ова сазнања.

Студија водећег кинеског пелеонтолога Џао Синцина заснована је на преко 50 тона материјала, који је систематизован и већина окамањених остатака потиче с краја мезозоика па може дати одговор о  развоју, животу и  нестанку  диносауруса - некад доминирајуће врсте на Земљи.

Последње велико откриће остатка диносауруса направљаено је у марту прошле године испод града Лунду, где је са површине 300 са 20 метара извађено преко 3.000 што фрагментованих, што целих костију диносауруса.

Посебно атрактиван је налаз кости главе рогатог динсуруса (ceratopsian) дугачке око два метра. Налаз је упоређен са сличним, раније пронађеним у Северној Америци, али га и по велични и по стању очуваности превазилази.

Иако је проучавање најновијег материјала још у почетној фази, кинески научници са сигурношћу тврде да су пронашли за науку досад непознате врсте диносауруса.

И без тих најновијих налаза, палентолози у Кини већ сада тврде да је провинција Шандунг у периоду мезозоика била иделно место за живот диносауруса, јер било довољно топло и довољно влажно како би диносаурусима, највећој животињи која је икад живела на Земљи, могло да пружи довољно хране.

Као највероватнији разлог наглог нестанка диносуруса наводе ерупцију вулкана, која је изавала поплаву у којој су диносауруси, иако гмизавци навикли на воду, ипак изгубили живот.

Кинеска академија наука за крај ове године најaвљује велику изложбу о диносаурсима, а кинеска држава и провинција Шандунг у најбржем могућем року градњу до сада највећег Диносаурус парка на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару