Примена лекова ефикаснија уз наночестице

Амерички научници развили су нови, мање ризичан начин давања лекова у коме се користи нанотехнологија. Прецизно, периодично испуштање лека, неопходно је код тешких болести, попут рака, због могуће опасности од оштећења околног ткива.

Применом нанотехнологије развијен је нови начин давања терапија при коме се смањује опасност од оштећења здравог ткива јаким, некада токсичним лековима.

Уз употребу уређаја који су Стручњаци Масачусетског технолошког института усавршили лекови се посредством наночестица злата, које некада нису веће од милијардитог дела метра, могу прецизно слати у одређени део тела и у жељеним интервалима.

Метода се заснива на чињеници да се различите наночестице, изложене инфрацрвеној светлости, топе у различитим, унапред одређеним моментима, и при том на контролисан начин испуштају лек који носе.

Могућност оштећења здравог ткива релативно токсичним лековима било би знатно смањено, што је изузетно важно код примене традиционалне хемотерапије.

Пошто се наночестице доведу до тумора, инфрацрвени зраци се кроз кожу усмеравају на то место и честице се на одговарајућој температури топе и испуштају медикамент који садрже.

Тешке болести попут рака и сиде понекад захтевају комплексан третман, уз употребу различитих лекова које треба узимати у различитим интервалима.

Амерички стручњаци који су развили методу предвиђају да се у таквим случајевима користе наночестице различитог облика, које имају и различиту тачку топљења, тако да се сваки лек може испустити на жељеном месту у организму у правом интервалу.

"Контролисањем дужине инфрацрвених зрака можемо да одредимо тренутак испуштања лека у организам", објаснио је вођа тима Енди Виџаја.

Наномедицина

Научници упозоравају да је метода још у раној фази испитивања, па још не може да се примењује на пацијентима.

Теоријски, уређај би могао да се користи за давање до четири посебна лека, уз помоћ исто толико различито обликованих типова наночестица.

Примена нанотехнологије у лечењу, дијагностици, праћењу и контроли болести назива се наномедицина.

Нанотехнологија подразумева пренос лекова наночестицама, као и примену молекуларне нанотехнологије и нановакцинације.

Најважнији аспект је прецизно одређивање локације рецептора и ћелије који нису здрави, као и избор одговарајућег "наноносача" који ће извести "акцију" без озбиљног оштећења организма или његовог дела.

Посебно су висока очекивања када је у питању примена нанотехнологије у регенерацији оштећених или повређених нерава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару