Повећање густине костију код спортиста није трајно

Млади људи који се баве спортом могу да изгубе додатну густину коштаног ткива, коју су захваљујући тој активности стекли, уколико касније у животу престану да се баве спортом.

Повећање коштане густине које је стечено активним бављењем спортом у младости, може да се изгуби када особа престане да тренира, закључили су стручњаци са Универзитета Умеа у Шведској.

Тим научника са Универзитета предвођен доктором Таруом Тервом, пратио је 92 млада човека током дванаест година, мерећи им густину коштаног ткива у пет наврата, извештава Ројтерс.

Међу испитаницима је било 67 активних спортиста који су у просеку од седме године живота тренирали хокеј или бадминтон, док су остали чинили контролну групу.

Просечна старост испитаника на почетку истраживања била је 17 година. Током истраживања 51 испитаник из "спортске" групе престао је да тренира.

Активни спортисти су током студије имали већу густину костију од испитаника из контролне групе.
И спортисти који су престали да тренирају имали су већу коштану густину од оних из контролне групе током свих провера, осим последње.

Установљено је да бивши спортисти брже губе коштану масу у бутној кости и од спортиста који још увек тренирају, и од испитаника из контролне групе.

У просеку се током осам година од престанка тренирања изгубила сва предност у густини костију код бивших спортиста у односу на оне који се нису бавили спортом.

Закључак шведских стручњака је да се коштана густина код младих мушкараца константно мења у зависности од тренутне физичке активности и да бављење спортом у младости вероватно не представља заштиту од кртих костију, односно остеопорозе касније у животу.

Остеопороза

Остеопороза је болест која настаје као последица смањења коштане масе и поремећаја грађе костију, због чега кости постају подложне преломима.

Приближно 10 одсто популације има остеопорозу, значајно чешће жене. Процењује се да је присутна код сваке друге жене и сваког осмог мушкараца након 50. године.

Претпоставља се да ће наредних деценија остеопороза представљати главни медицински и друштвено-економски проблем.

Максимална коштана густина достиже се око 30. године живота. После тога коштана маса се до 50. године живота смањује између 0,5 и један одсто годишње.

Након менопаузе губитак може износити и до 10 одсто годишње. Сматра се да настаје због недостатка полних хормона пре свега естрогена.

Код особа старијих од 70 година у преко 70 одсто присутна је, такозвана, сенилна остеопороза због слабијег стварања витамина Д.

Непроменљиви наследни чиниоци, попут пола и расе, као и неки спољни фактори на које можемо да утичемо одређују максимум наше коштане густине, што је веома значајно за касинији период живота.

Правилном исхраном и редовним вежбањем, избегавањем пушења, алкохолних пића и кафе млади ће омогућити да њихове кости постигну максималну, генетски одређену коштану густину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару