Молекуларно снимање лакше открива рак дојке

Научници открили нови начин снимања дојке који је ефикаснији од мамографије у проналажењу тумора. Лекари овом техником могу да уоче мале туморе који мамографији често промакну.

Молекуларно снимање дојке, показао се три пута боље од мамографије у проналажењу злоћудних тумора, резултати су нове студије коју је спровела америчка клиника Мајо.

Мамографија је и даље стандард у проналажењу рака дојке, посебно код жена старијих од 40 година. Ако је рак установљен док је тумор мали, жена има ниво излечења од 90 одсто, рекла је научница Лиса Кери.

"Што је тумор мањи, веће су шансе да буде сузбијен и спречен да се појави у другим деловима тела", објаснила је ова научница.

Проблем настаје код жена које имају згуснуто ткиво дојке, а мамографски рентгенски зраци често не могу да открију мале туморе кроз такво ткиво.

Истраживачи на клиници Мајо упоредили су мамографију са новом техником молекуларног снимања дојке.

Снимање се спроводи тако што се у крвоток убризгава радиоактивни агенс који се чврсто споји са ћелијама рака тако да лекари могу да виде мале туморе које мамографији често промакну.

"Ћелије рака упијају овај агенс много јаче него што то раде нормалне ћелије дојке. И то води то бољег осветљавања тумора на нашим снимцима", рекла је научница Дебора Родс.

Најмање 940 жена са згуснутим ткивом дојке учествовало је у студији. Лекари су установили три пута више тумора молекуларним снимањем него мамографијом.

Молекуларно снимање још није комерцијално доступно. Истраживачи сада настоје да смање количину радијације коришћене у овој техници.

Уколико у томе успеју, то би могао да постане нови начин за откривање смртоносних тумора пре него што добију прилику да се прошире.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару