Мутације гена увећавају ризик од рака плућа

Стручњаци открили да се мутацијом два гена увећава ризик од рака плућа и установили да су Кинези највише изложени тој генетској промени. До 2033. године од хроничне болести плућа у Кини ће умрети 65 милиона људи, прогнозирају стручњаци.

Амерички професори са Харвардске и кинески стручњаци за јавно здравље идентификовали су мутације два гена који дају одговор на питање због чега су Кинези склонији раку плућа од представника других народа.

Реч је о генима АБЦБ1 и АБЦЦ1, за које се већ од раније сматрало да су у вези са одстрањивањем канцерогених материја из плућа и заштитом овог органа од удахнутих токсина.

Истраживачи су анализирали гене 500 оболелих од рака плућа и 517 здравих испитаника из југоисточне области Кине. Установљено је да су неке варијације гена знатно чешће код испитаника оболелих од рака него код оних здравих.

Међу оболелим испитаницима, 31 одсто их је имало извесну мутацију гена АБЦБ1, а 27 одсто мутацију гена АБЧ1, док је проценат здравих испитаника са таквим мутацијама био 15, односно 12 одсто.

Варијација гена АБЦБ1 је нарочито повезана са повећаним ризиком од рака плућа код жена и особа млађих од 60 година. Такође је у вези и са најчешћим обликом рака плућа - аденокарциномом.

Рак плућа водећи узрок смрти

Једна студија објављена у октобру у медицинском часопису "Лансет" указала је да ће у Кини између 2003. и 2033. године од хроничне опструктивне болести плућа умрети 65 милиона, а од рака плућа 18 милиона људи.

Као најчешћи узрок болести плућа стручњаци наводе раширено конзумирање дувана, као и коришћење биомасе као горива у кинеским домовима.

Према тим прогнозама хронична опструктивна болест плућа имаће 19 одсто, а рак плућа пет одсто удела у укупном броју смртних случајева у Кини у том периоду.

Респираторне болести су међу десет водећих узрочника смрти међу Кинезима. Око половине кинеских мушкараца пуши, а у више од 70 одсто домова кува и греје се на дрва, угаљ или нуспродукте ратарске производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару