Беба дизајнирана да победи рак

Прва беба која, захваљујући генетском тестирању, не носи ген за рак дојке родиће се следеће недеље у Великој Британији.

Британка, чије име није наведено, донеће следеће седмице на свет бебу, прву која неће имати ген за рак дојке.

Двадесетседмогодишња жена и њен супруг одлучили су се на тај корак пошто су три генерације жена у његовој фамилији, између 20. и 30. године, оболеле од рака дојке.

Супругова баба, мајка, сестра и рођака имале су рак дојке, па вероватноћа да његова ћерка оболи износи 80 одсто, пише британски "Дејли експрес".

Тим лекара скенирао је ембрионе и издвојио оне који не садрже ген БРЦА1 (BRCA1), одговоран за карцином дојке.

"Ово је техника која представља прекретницу, која је клинички унапређена и развијена током протеклих неколико година и сада може бити понуђена као успешна опција другим паровима који носе овај генетски поремећај", изјавио је директор одељења за медицински потпомогнуто зачеће на Универзитетском колеџу у Лондону Пол Серхал.

Скенирање је обављено крајем априла, а од пет ембриона, два која не садрже ген за рак дојке убризгани су у материцу жене.

Стручњаци наводе да је то први такав случај који ће донети наду хиљадама других породица са историјом опаке болести.

Многе жене које су наследиле ген за рак дојке подвргавају се радикалној мастектомији (делимично или потпуно одстрањивање дојке).

Постоји више од 600 мутација гена БРЦА1 од којих највећи број повећава ризик од појаве рака дојке.

Гени БРЦА1 и БРЦА2 први су у низу откривених гена који изазивају рак дојке и доводе се у везу са наследношћу те болести, али и карциномом јајника, простате и дебелог црева. 

Само у Великој Британији годишње има више од 44.000 новооткривених случајева рака дојке, док готово 12.500 оболелих умре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару