Цена пресудна у договору о загађењу

Чланице Европске уније требало би да постигну током недеље договор о пакету мера у вези са климатским променама, сматра комесар Европске уније Ставрос Димас.

Уочи дводневне конференције потписница Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским променама у Познању, комесар Европске уније Ставрос Димас изјавио је да главни проблем у постизању договора представља утврђивање колико фабрике које највише емитују угљен-диоксид у атмосферу треба да плате за штету.

Међу чланицама ЕУ такође постоји неслагање око тога колико треба да буде максимални дозвољени лимит емитовања гасова насталих спаљивањем фосилног горива попут угља.

"Уверавам Вас да ће циљ смањења емисије гасова од 20 одсто до 2020. године, као и други циљеви које смо поставили, остати", изјавио је Димас.

Шефови држава и влада ЕУ, који се у четвртак и петак састају на самиту у Бриселу, покушаће да постигну договор о новим циљевима Уније по питању климатских промена.

Постизање договора отежавају захтеви за давање концесија које траже Немачка, Италија и нове чланице ЕУ из источне Европе, које на тај начин желе да заштите своје велике фабрике и произвођаче.

Министар за животну средину и енергију Данске Кони Хедегард, такође, је оптимиста пред састанак у Бриселу.

Према Хедегардовим речима, биће доста "буке и вике" на самиту, али се нада да ће на крају, ипак, бити постигнут договор.

Међу земљама које су најгласнији противници строжијег споразума је Пољска, која тврди да ће уколико ЕУ донесе одлуку да фабрике које највише загађују животну средину морају да плате, бити угрожен опстанак многих компанија.

Према предлогу, после 2012. године све фабрике мораће да плате за сваку тону емитовања угљен-диоксида у атмосферу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару