Астрономи тврде да је Исус рођен у јуну

Аустралијски астрономи тврде да је Исус Христ рођен у јуну. Према њиховим прорачунима Витлејемска звезда, коју су три мудраца пратила да би дошла до места на коме је Исус рођен, појавила се 17. јуна две године пре Нове ере, што би значило да се Исус родио у знаку Близанаца.

Група аустралијских астронома трди да би Божић требало да се слави у јуну. Они су израчунали да се баш у том месецу појавила Витлејемску звезда коју су, како пише у Библији, следила три мудраца да би дошла до места на коме је рођен Исус Христ.

Ако се ова теорија покаже тачном, то би значило да се Исус родио у знаку Близанаца.

Истраживачи тврде да је Витлејемска звезда заправо величанствена коњукција две најсветлије планете - Јупитера и Венере.

Аустралијски астроном Дејв Риники користио је сложени рачунарски софтвер да би установио тачну позицију небеских тела и направио мапу ноћног неба које се надвијало изнад Свете земље пре више од 2.000 година.

Током истраживања он је открио да се у време Исусовог рођења догодио спектакуларан астрономски догађај.

Риники сматра да су га мудраци, вероватно, протумачили као знак на који су чекали и кренули за "звездом водиљом" до Христовог родног места у Витлејему, као што је описано у Библији.

Користећи Јеванђеље по Матеји као полазну референцу, Риники је установио да се коњукција планета, која се појавила у сазвежђју Лава, догодила тачно 17. јуна две године пре Нове ере.

Аустралијски астроном, који је и уредник часописа "Скај анд Спејс", рекао је да данас постоји рачунарски софтвер који може да нам покаже како је тачно изгледало небо у било ком тренутку у последњих неколико хиљада година.

"Користили смо тај софтвер да би се вратили у доба Исусовог рођења, следећи описе дате у Библији", навео је он.

"Венера и Јупитер су се јако приближили једно другом у другој години п.н.е. стварајући јак светлосни одсјај на небу", додао је Риники, наводећи да је то, највероватније, била светлост коју су три мудраца протумачила као знак.

"Астрономија је изузетно прецизна наука", рекао је аустралијски истраживач, додајући да његова намера није била да нападне религију.

"Често, када дође до мешања науке и религије то може да збуни људе. У овом случају, мислим да ће ово запажање оснажити веру људи", рекао је он.

Према неким претходним теоријама, Витлејемска звезда се објашњавала као супернова ( звездана експлозија) или комета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару