Отворен Фестивал науке

Отворен је Фестивал науке "У кожи научника" у Музеју "25. мај". Посетиоци имају прилику да открију како свет изгледа под микроскопом и како се долази до нових сазнања.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, отворио је други Фестивал науке "У кожи научника " у Музеју 25. мај у Београду.

Обраћајући се младим научницима, Ђелић је рекао да је један од циљева Министарства да у Београду буде отворен Центар за популаризацију науке и технологије.

Прошлогодишњи Фестивал науке је, према речима министра, имао осам хиљада посетилаца, што је најбољи показатељ интересовања за науку у Србији.

Након што је отворио скуп, министар се прикључио првој групи ђака у обиласку фестивала, током кога је новинарима рекао да у пројекцијама буџета за науку до сада није било напретка, али је буџет ипак одржаван у односу на бруто домаћи производ.

Ђелић је рекао, да ће министарство све учинити да оно што је будућност Србије - знање, не буде жртвовано на "буџетском олатару".

"Јуче сам добио алармантне вести и морам да упозорим све да би ова последња скица, која покушава да спроведе значајно смањење буџета, директно задирала у нормално функционисање наше научне заједнице", рекао је министар и додао да се тим поводом обратио и председнику републике.

Ђелић је истакао да је "у овим временима" потребно да се учини оно што раде све друге европске земље - да се не смањује напор за знањем.

"Само слабе државе ће у овом моменту заборавити будућност, ми морамо, нарочито за науку и образовање наставити да инвестирамо", указао је министар.

Вода као упаљач

Фестивал науке у Београду има за циљ,  да повеже и успостави комуникацију јавности и научних институција, које ретко имају прилику да представе и објасне значај научних достигнућа у области физике, хемије, биологије, астрономије, математике, геологије, психологије, генетике.

У оквиру Фестивала научници ће покушати да одговоре и на питања: како се уз помоћ ДНК утврђује очинство, да ли је могуће употребити воду као упаљач, да ли је могуће ухватити муњу уз помоћ боце, зашто Мона Лиза увек гледа у вас, како црно може постати бело као и на многа друга питања из области физике, хемије, психологије, геологије и других.

Научници ће пробати да објасне публици, шта се дешава у човековом телу са оним што је попио и појео, како изгледа светлост заробљена у стаклу и води, како се мери дебљина косе помоћу ласера.

Свет под микроскопом

Циљ Фестивала је да посетиоцима пружи шансу да сами открију како свет изгледа под микроскопом, како настају одређене хемијске реакције и како се долази до нових сазнања.

Фестивал је организован тако да публика може да поставља питања али и да учествује или изводи експерименте, а предвиђене су и радионице за децу различитог узраста и занимљиве музејске поставке.

Фестивал науке одржава се под покровитељством Министарства за науку и технолошки развој, Секретаријата за образовање града Београда и уз подршку амбасада САД, Француске и Аустрије у Београду, као и Британског савета.

Фестивал науке биће отворен до 7. децембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару