Ускоро лек за тугу

Научници Универзитета у Регензбургу у Немачкој су утврдили која мождана супстанца учествује у суочавању са изненадним губитком партнера или прекидом дугогодишње везе.

Они су дошли до закључка да ће одговарајућим блокаторима у будућности моћи ће да се спречи појава симптома депресије и анксиозности.

Испитивање можданих функција једне врсте глодара довело је до открића које представља напредак у развијању терапије за особе које имају симптоме тешке депресије после губитка партнера, тврди истраживач Оливер Бош.

"Постоји промена у активности дела мозга који се доводи у везу са променама понашања попут анксиозности или депресије, а таква осећања се јављају код људи после ненаданог раскида или губитка партнера", објаснио је Бош.

Тим стручњака, у ком је било и америчких истраживача са Универзитета Емори у Атланти, проучавао је врсту малог пољског миша јер, за разлику од 95 одсто сисара, та врста глодара је у дуготрајној вези са партнером.

Друга истраживања довела су у везу губитак партнера са повећаним ризиком од депресије и општег лошег стања, али циљ тима који је предводио Бош био је да се открије биолоко објашњење таквог стања.

Бошов тим издвојио је групу мишева одвојених од партнера или браће и сестара и "мерио" реакције животиња.

Сви мишеви су били анксиознији, али они који су одвојени од партнера показивали су знаке депресије.

Даље испитивање показало је да је ниво супстанце у мозгу, врста кортикотропина, неуротрансмитера који учествује у одбрани од стреса, био повишен код јединки које су "биле у вези".

Мишеви којима је дато једињење за блокирање сигнала у мозгу нису имали такве симптоме, што сугерише да би на сличан начин и код људи могао да се превазиђе проблем губитка блиске особе.

"Можда ће у будућности бити могуће да се ожалошћеност олакша употребом блокатора код оних особа које је изузетно погодио губитак партнера", напоменуо је Бош.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару