Вишеструка употреба статина

Статини, лекови против повишеног холестерола, могу бити корисни и за особе са нормалним и ниским нивоима холестерола у крви, а које болују од запаљења артерија, показала је студија Америчкког удружења кардиолога.

У студији, објављеној на састанку Америчког удружења кардиолога, наговештава се да би и људи са нормалним и ниским нивоима холесторола у крви, могу да имају користи од конзумирања статина.

Око 25 милиона људи широм света узима статине како би одржавало ниво холестерола. Статини су најпродаванија врста лекова на свету, са прометом од најмање 22 милијарде долара годишње.

Годинама, статини су преписивани пацијентима са високим нивоом холестерола како би помогли у спречавању закречења артерија и смањили ризик од срчаног и можданог удара.

Помоћ код упале крвних судова

Међутим, у најновијем истраживању установљено је да би они могли да помогну да се смањи број срчаних болесника за додатних 25 до 30 одсто пацијената.

Судећи према подацима произвођача који је финансирао истраживање, 32 милиона људи са нормалним нивоима холестерола, али са знацима упале крвних судова, могло би да имају користи од статина - јавља Глас Америке.

У истраживању под именом "Јупитер", учествовало је 18 хиљада људи и било је толико убедљиво да је заустављено после само две године. Кардиолог Дејвид Перл са Универзитета Џорџтаун у Вашингтону тврди да ће статини сада бити поузданије оруђе у превентивној медицини.

"Оно што се трудимо је да утичемо на рану фазу болести, тако да би могли да третирамо људе пре него што добију срчани удар, изненада умру или им је потребна ангиопластија или бај-пас хируршка операција" - указује Перл.

Смањен ризик од срчаног удара

Истраживање је установило да узимањем статина, пацијенти са нормалним нивоима холестерола али са високим нивоима Це-реактивних протеина - смањују ризик од добијања срчаног удара за 54 одсто.

Це-реактивни протеини пронађени су у крви када постоји упала артерија. Студија се бавила вештачким леком, росувастатином, који се продаје под именом крестор.

Иако је студија започета као независна, њу је финансирала компанија која производи тај лек, иначе скуп и релативно нов међу статинима који су на тржишту. Он је такође један од најскупљих у класи скупих лекова.

Доктор Перл наглашава да лекари и пацијенти, можда, треба да одмере корист у односу на цену и ризике лека: "Ни један лек није без споредних ефеката. Ово су лекови који се добро подносе али постоји и проблем кад је реч о нежељеним ефектима као и цени медикамента".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару