ЕУ за смањење емисије штетних гасова

Договор о смањењу количине штетних гасова коју емитију нова возила постигнут између европских произвођача аутомобила и еколошких организација.

Европски произвођачи аутомобила морају за 18 одсто да смање количину штетних гасова коју емитују нова возила, у року од шест година, договорено је између еколошких организација и економски угрожене аутоиндустрије.

Британски парламентарац из редова Конзервативне странке Мартин Каланан оценио је постигнути договор као "равнотежу између потреба животне средине и европске аутоиндустрије, која у овом тренутку преживљава веома тешка времена".

Компромисни договор су ипак критиковале еколошке организације, које тврде да је он у превеликој мери прилагођен захтевима аутомобилских гиганата и да поткопава напоре Уније да стане на чело светске борбе против климатских промена.

Количина угљен-диоксида који емитују нови аутомобили ће морати да буде смањена на 130 грама по километру, а произвођачи возила ће имати времена да пређу на нови режим од 2012. до 2015. године.

Тај начелни споразум, постигнут иза затворених врата, још треба да одобри Европски парламент и свих 27 чланица ЕУ да би постао закон, а не очекује се да ће у том процесу бити већих измена.

Смањење емисије гасова до 2014

Европска комисија је планирала да смањење емисије нових аутомобила буде реализовано до 2012, имајући у виду климатске промене и њихове последице: суше, олује и раст нивоа мора.

Немачка је, међутим, успела да се избори за то да њене компаније - "БМВ" и "Мерцедес" - до 2014. производе своје највеће и најлуксузније аутомобиле, који троше много бензина, што ће заштити радна места и профит од извоза.

Благи систем кажњавања значи да ће аутокомпаније можда радије премашити допуштену емисију и платити казну, него да морају да смање снагу аутомобила, упозорили су еколози.

Предвиђа се казна од 95 евра по граму и по аутомобилу за оне компаније које знатно премаше допуштену емисију, али зато казна за премашивање емисије до три грама износи тек пет до 25 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару