Фестивал науке "У кожи научника"

Други фестивал науке "У кожи научника" биће одржан од 5. до 7. децембра у Музеју "25. мај". Циљ је да фестивал прерасте у традицију и да популарише науку и целу нашу земљу.

Други Фестивал науке, на коме ће се кроз занимљиве огледе и бројна предавања, представити 140 младих научника, биће одржан од 5. до 7. децембра у Музеју "25. мај".

Оснивач фестивала Ана Јовановић рекла је да је основни циљ фестивала популаризација науке и да та манифестација може значајно да допринесе повећању угледа српске научне јавности, али и целе земље.

Током фестивала, 140 младих научника покушаће да посетиоцима на разумљив начин представе и објасне достигнућа из области физике, хемије, биологије, астрономије, математике, геологије, психологије, генетике.

Кординаторка за област биологија Зорана Курбалија рекла је да ће током Фестивала, тим научника који је задужен за биологију, покушати да посетиоцима одговори на најчешће недоумице.

"Приказаћемо биљке месождере, клонираћемо орхидеју, покушаћемо да представимо људску историју кроз генетику, а покушаћемо да заинтересованима објаснимо клонирање", рекла је Курбалија.

Форензичар Миле Вукашиновић из Националног криминалистичког центра МУП-а Србије најавио је да ће посетиоци на Фестивалу науке имати прилику да виде како се обрађује место злочина и да открију убицу путем трагова крви, ватреног оружја, обуће и влакна.

Одговори на сва питања

У оквиру Фестивала научници ће покушати да одговоре и на питања: како се уз помоћ ДНК утврђује очинство, да ли је могуће употребити воду као упаљач, да ли је могуће ухватити муњу уз помоћ боце, зашто Мона Лиза увек гледа у вас, како црно може постати бело као и на многа друга питања из области физике, хемије, психологије, геологије и других.

Научници ће на Фестивалу пробати да публици објасне шта се дешава у човековом телу са оним што је попио и појео, како изгледа светлост заробљена у стаклу и води, како се мери дебљина косе помоћу ласера.

Помоћница министра за науку Нада Драговић рекла је да то министарство сматра да је популаризација науке веома важан посао и да је Министарство за Фестивал науке ове године издвојило више средстава.

Фестивал би требало да постане традиционалан, а Министарство науке ће у наредном периоду формирати Центар за популаризацију науке.

Свет под микроскопом 

Циљ Фестивала науке, који се организује под називом "У кожи научника", је да посетиоцима пружи шансу да сами открију како свет изгледа под микроскопом, како настају одређене хемијске реакције и како се долази до нових сазнања.

Фестивал је организован тако да публика може да поставља питања али и да учествује или изводи експерименте, а предвиђене су и радионице за децу различитог узраста и занимљиве музејске поставке.

Продаја улазница за Фестивал науке ће почети 21. новембра у Билет сервису, књижари "Мамут" и ИПС књижари по цени од 200 динара. Током фестивала улазнице ће се продавати и у Музеју "25. мај".

Фестивал науке се одржава под покровитељством Министарства науке и Секретаријата за образовање града Београда, уз подршку Амбасада САД-а, Француске, Аустрије и Британског савета.

Фестивал науке је први пут одржан прошле године у Београду и тада је током два дана осам хиљада посетилаца обишло зграду Геозавода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару