Туберколоза и даље коси

Од туберкулозе сваке године умире 1,7 милиона људи. Здравствени стручњаци упозоравају да би број смртних случајева могао да буде већи због тога што је та болест развила нове смртоносне видове који су отпорни на лекове.

Лекари сматрају да је туберкулозу могуће спречити и најчешће, излечити.
Ипак, туберколоза наставља да погађа око 9 милиона људи сваке године а у просеку једна особа у свету умире од туберкулозе сваких 20 секунди.

Новинар Џејмс Нектвеј фотографисао је људе оболеле од туберкулозе у Африци, Камбоџи и другим земљама широм света.

Нектвејове фотографије дистрибуирала је коалиција названа "Акција" која заговара контролу туберкулозе на међународном нивоу.

Џоан Картер, која је на челу те организације са седиштем у Вашингтону, тврди да је због деценија занемаривања туберкулоза сада развила нове смртоносне видове који су веома отпорни на лекове.

"Осим чињенице да од те болести умире скоро два милиона људи сваке године, она посебно погађа особе оболеле од сиде. Овоме треба додати и око пола милиона нових оболелих од туберкулозе отпорне на лекове. Овом питању поклања се мало пажње и надамо се да ће заиста драматичне фотографије, можда, скренути више пажње на туберкулозу" - указује
Картерова.

Постојећи лек за туберкулозу стар 40 година

Туберкулозу је могуће лечити јаким лековима али многе сиромашне земље недовољно раде на откривању и дијагностиковању болести. Картерова истиче да је постојећи лек за туберкулозу стар 40 година, да нема делотворне вакцине за одрасле и да је дијагноза нових облика све тежа.

"У већини земаља у развоју, тест који се користи за дијагнозу старији је од 100 година и док може да установи стандардну туберкулозу он, заправо, не може да открије да ли је отпорна на лекове. Још је теже установити туберкулозу код особа које су ХИВ позитивне" - упозорила је Џоан Картер.

Стручњаци тврде да је у земљама које имају лошу здравствену инфраструктуру тешко обезбедити да пацијенти редовно узимају лекове током најмање 6 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару