Душник "узгојен" од матичних ћелија

Научници у Шпанији урадили су прву трансплантацију душника, добијеног од матичних ћелија пацијента. Више нису потребни лекови који спречавају да пацијентово тело одбаци ново ткиво или орган.

Операција изведена у Барселони, померила је још једну границу у медицини, јер после трансплантације нису потребни лекови, који спречавају да пацијентово тело одбаци ново ткиво или орган.

Стручњаци кажу да смо на прагу ере у којој ће се истрошени или оболели органи мењати као резервни делови и да ће кроз 20 година то бити најчешћа врста операција.

Оно што су научници назвали прекретницом у медицини, за Клаудију Кастиљо, представља нови живот. Ова 30-огодишња Колумбијка, којој је туберкулоза оштетила душник, ушла је у медицинске анале као прва особа којој је пресађен један орган, настао из њених сопствених ћелија.

"Ово је главно достигнуће у историји медицине, а посебно за пацијенткињу. Та млада жена и мајка није била у стању да ради и брине о продоци. Сада живи нормално, а шансе да њено тело одбаци нови душник, равне су нули. То је највећи дар за нас лекаре", каже др Паоло Мачиарини са клиникe у Барселони.

Да би направили нови душник, лекари су узели тај орган од преминулог пацијента, хемикалијама и ензимима га очистили од ћелија донатора, остављајући подлогу од влакнастог протеина колагена.

То је био костур за узгој ћелија узетих од Клаудије Кастиљо. После 4 дана, донаторов душник био је обложен узгојеним ћелијама и спреман за трансплантацију. На тај начин лекари су заварали тело пацијенткиње, које је препознало нови орган као сопствени, чиме је избегнуто његово одбацивање.

"Био сам уплашен, јер смо овакве операције раније обављали само на свињама. Али чим је нови душник изашао из инкубатора, то је било позитивно изненађење. Хибридни душник готово се није разликовао од околних дисајних канала", каже др Паоло Мачиарини.

Пет месеци после операције, Клаудија Кастиљо осећа се одлично.

"Желела сам нормалан живот, могућност да радим и будем са децом. Била сам веома уплашена, али сам веровала да ће све бити добро. И тако је било", каже Клаудија Кастиљо, пацијент.

У Европи, од рака гркљана годишње оболи око 60.000 људи. Стручњаци сматрају да ће бар половина њих бити погодни кандидати за будуће трансплантације органа од узгојеног ткива.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару