Први снимци другoг сунчевог система

Научници су у једном дану добили прве снимке другог сунчевог система у целини и три његове планете, удаљен од Земље 25 светлосних година.

Тим америчких астронома је саопштило да је достигао нову етапу у у истрживању свемира тако што је успео да сними прве непосредне фотографије другог сунчевог система.

На фотографијама су три планете које круже око једне удаљене звезде, а објављене су у магазину "Сајенс".

Одвојено од рада ове групе научника, тим научника из САД, Канаде и Британије је први пут снимио целокупни сунчеви систем.

Снимљене планете, велике лопте гаса, изгледају мале, нешто веће од белих пега око звезде у сазвежђу  Пегаз.

Научници кажу да је ово достигнуће кључна одскочна даска према крајњем циљу, а то је фотографисање планета сличних Земљи у другим сунчевим системима.

Овај тим научника је за фотографије планета у другом сунчевом систему користио свемирски телеском Хабл.

Свемирски телескоп Хабл

Шеф америчког тима научника, астро-физичар Пол Калас је за снимање планета у другом сунчевом систему користио камеру постављену на телескоп Хабл, а на мутној фотографији је планета Фомалхот Б.

Фомалхот Б је удаљен пет светлосних година од Земље и сматра се да је по величини сличан Јупитеру.

Други тим научника, које предводи доктор Брус Мекинтош, чије је седиште у Калифорнији, снимио је у истом дану  прве фотографије целог другог сунчевог система, користећи два телескопа постављена на Земљи.

Астрономи су сада успели да филтерима одстране заслепљујући  сјај новонађеног сунчевог система, користећикомпјутерску технологију.

До сада су нови сунчеви системи проналажени једино мерењем брзине њиховог кретања и светлости на компјутерским сликама тих система. 

Астрономи су сада успели да филтерима одстране заслепљујући сјај новонађеног сунчевог система, користећи компијутерску технологију и кажу да би сада могли да буду много ближи налажењу нових планета сличних Земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару