Генетске промене код беба

Истраживање новорођенчади у Њујорку показало је да пренатално излагање беба загађивачима може бити у непосредној вези са генетским променама код још нерођених беба и са великим ризиком обољевања од рака.

Истраживања која су обављена на Универзитету Колумбија пратила су здравствено стање 60 новорођенчади и њихових мајки-непушача у сиротињским деловима Њујорка, посебно у Харлему и Бронксу.

Њихово излагање загађивачима који су резултат сагоревања фосилних горива, посебно из возила, мерено је посебним мерачима загађења које су жене носиле у последња три месеца трудноће.

Кад су се бебе родиле, мерене су генетске промене.

Истраживачи су установили за 50 одсто повећање нивоа трајних генетских промена код беба које су биле излагане већем утицају загађивача - нагласила је др. Фредерика Перера, директор Истраживачког центра Колумбија Универзитета и шеф истраживачког тима.

Загађивачи смањују раст фетуса 

"Ми већ знамо да загађивачи ваздуха значајно смањују раст фетуса али смо први пут добили доказе да загађивачи могу да изазову промене хромозома у материци" нагласила је др Перера.

По њеном мишљењу, врста генетских промена које су забележене могу се повезати и са истраживањим која указују на повећан ризик од обољевања од рака.

"Ми не можемо прецизно да предвидимо повећање ризика од рака" - нагласила је др Перера па је затражила да влада предузме кораке за заштиту деце.

Студија објављена у стручном часопису Епидемиологија рака, биомаркера и превенције само је део ширег вишегодишњег истраживачког пројекта започетог 1998. године чији је задатак да истражи утицај загађивача ваздуха, пестицида и пушења на труднице и плод који носе.

Иако научници још увек не могу донети чврсте закључке и остављају могућност да и други загађивачи утичу на генетске промене, Квин указује да су загађивачи "сасвим извесно узроци генетских промена али су неопходна даља истраживања и експерименти".

"Чињеница да и само удисање загађеног ваздуха труднице може изазвати промене на хромозомима њеног још нерођеног детета морају бити разлог за забринутост" - закључио је генетичар Кристофер Сомерс са Универзитета Риџајна у канадској провинцији Саскачеван.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару