Печурке решење енергетске кризе

Решење светских енергетских проблема можда су печурке, које кукуруз и шећерну трску могу да претворе у биогориво. Дански научници интензивно трагају за најпогоднијом врстом кинеских печурака.

Стручњаци данске биотехнолошке компаније "Новозимс", гаје и тестирају више врста кинеских печурака како би нашли ону која ће од нејестивих делова кукуруза и шећерне трске правити биогориво.

Јефтинија алтернатива бензину истовремено ће умирити оне који су забринути због поскупљења хране широм планете до које је довела светска глад за енергентима.

У "Новозиму", највећем светском произвођачу индустријских ензима и микроорганизама, кажу да ће до резултата доћи до 2010. године.

Гљивице, попут печурки и лишајева, производе ензиме како би могле да се хране трулим деблима дрвећа и лишћем.

Произвођачи биогорива користе протеине како би разбили сложене угљене хидрате из биљних ћелија на мешавину шећера, сличну супи, којом квасци могу да се хране.

У процесу сличном производњи пива, квасци прерађују мешавину и производе етанол.

Ензими који су тренутно доступни не могу да разграде тврђе делове биљака довољно ефикасно да би производња етанола била исплатива.

Угрожена производња биогорива 

Рекордно високе цене кукуруза и пшенице ове године угрозиле су државне подршке производњи биогорива, које у већини земања зависе од субвенција.

Пад акција произвођача ензима у таквим условима био је неминован.

"Новозимс" је између августа 2007. и априла 2008. године на берзи у Копенхагену изгубио готово половину своје вредности, док је од почетка године пад акција износио додатних 30 одсто.

Откривање одговарајућих ензима представља највећи проблем у производњи горива из извора који се не користе као храна, саопштила је у јулу Организација за економску сарадњу и развој (OECD).

Извршни директор "Новозимса" Стен Рисгард недавно је најавио да ће компанија 2012. године располагати ензимима који ће бити комерцијално исплативи јер ће, према процени стручњака, таквим процесом галон (3,8 литара) горива моћи да се произведе за два и по долара.

Количина етанола која се у свету користи у саобраћају ће у наредних десет година порасти шест пута, то јест на 12 одсто 2017. године, наводи се у извештају Агенције Уједињених нација за исхрану и пољопривреду (FAO).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару