Дијета од које се гоји

Петогодишње девојчице које родитељи, због склоности ка гојењу већ са девет година "баце" на дијету, уместо да слабе - добијају на килажи, открили су истраживачи са Државног универзитета Пенсилваније.

Истраживања су показала, да су деца и њихови родитељи свесни када почиње дебљање, али не знају најбољи начин за мршављење.

Дијететичарке са Државног универзитета Пенсилвање Џенифер Шанк и Лин Берч обавиле су истраживање на 153 девојчица које живе у средишњем подручју ове државе. Оне које су осећале да имају вишак килограма грчевито су покушавале различите дијете али, уместо да слабе, постајале су још пуније, констатовале су у свом извештају за Америчку асоцијацију дијететичара.

Са пет година старости, 32 девојчице спадале су у ризичну групу да буду пуније него што је нормално, саопштио је Центар за контролу болести и превенцију у складу са својим стандардима.

Њихова тежина поново је контролисана кад су напуниле седам и девет година. Код седмогодишњакиња, девојчице које су спадале у ризичну групу јеле су значајније више од вршњакиња које нису биле изложене ризику, написале су Шанк и Берч.

Девојчице су биле остављене у соби са играчкама и разним ђаконијама "за прегристи" и било им је речено да се играју или једу док су истраживачи ван собе. Истраживачи су затим неопажено посматрали шта су девојчице јеле.

Пуније девојчице су биле склоне да поједу више ђаконија чак и кад нису гладне. Истраживачи су нагласили да њихови резултати потврђују ранија истраживања да кад људи покушавају да држе дијету тако што ће премало јести они себе припремају за одлучујући тренутак дијете.

Умереност, а не преједање

Мајке такође могу много помоћи тиме што ће девојчицама забрањивати да "грицкају" све и свашта и, посебно, да често конзумирају брзу храну.

"Чак и у предшколском узрасту, пре него што се појави хитна потреба за ограничавањем количине хране, начин на који мајке припремају храну за укућане и већ тада настоје да девојчицама ограниче приступ гурманској и укусној храни, може код деце створити навику претераног узимања хране" - сматрају ове две даме.

Породице које спадају у средњу класу посебно настоје да деци ограниче "грицкање" пред ТВ екранима или с књигом у руци јер не желе да имају дебељушакасту децу.

"Ипак, пре него што ће створити навику за умереношћу, овај начин исхране може код деце изазвати нерегулисано преједање. Уместо тога, родитељи и сами пред децом треба да демонстрирају здрав приступ исхрани и да упражњавају умерене фризичке активности"  закључили су истраживачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару