Пушачима забранили да усвајају децу

Савет општине Редбриџ први је на територији Лондона донео одлуку да пушачи више неће моћи да усвајају децу, због штетног утицаја пасивног пушења.

Савет општине Редбриџ сагласио се да се пушачима забрани да усвајају децу, изузев под посебним околностима.

Представници те општине у североисточном Лондону објаснили су да је одлука, која ће ступити на снагу 2010. године, донета да би се деце заштитила од штетног утицаја пасивног пушења.

Други савети широм Велике Британије увели су сличне мере, нарочито када су у питању веома мала деца, али забрана у Редбриџу сматра се најригорознијом.

"Знамо да је питање веома осетљиво, јер ће то неки доживети као угрожавање личне слободе. Али смо, такође, свесни да пушење повећава ризик од појаве озбиљних болести у детињству", истакао је одборник Мајкл Старк.

Одлука поткрепљена научним доказима

Савет је предочио научне доказе да је пасивно пушење узрок рака плућа и обољења дисајних органа у дечјем узрасту.

Нова правила биће детаљно објашњена пушачима, а биће им пружена помоћ при одвикавању од пушења.

Хуманитарне организације које се баве усвајањем и хранитељством, сматрају да ниједно дете млађе од пет година не би требало дати старатељу који пуши.

Међутим, према проценама тих организација, недостаје око 10.000 хранитеља или усвојитеља и да циљ није да се добри усвојитељи одбију због понеке запаљене цигарете.

"Дувански" лобисти тврде да је потез власти део кампање која се води против пушача, са циљем да се стигматизују.

"Биће изузети људи за које се утврди да би могли да буду изузетни усвојитељи. Тиме се шаље лукава порука да су пушачи, генерално, неподобни родитељи и сматрамо да ниједан политичар нема право да то ради", рекао је представник групе за одбрану права пушача "Форест" (Forest).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару