Хормон апелин уместо инјекција инсулина

Група француских научника открила је нов начин лечења дијабетеса у коме се не употребљава инсулин, већ апелин, хормон који луче ћелије масног ткива.

Истраживање спроведено на мишевима показало је да су код гојазних мишева, чије ћелије више не реагују на инсулин, инјекције апелина омогућиле снижење шећера у крви, рекао је Филип Вале који је предводио истраживачки тим Института за молекуларну медицину "Рангеј" у Тулузу.

Инсулин, полипептидни хормон који регулише метаболизам угљених хидрата, регулише ниво шећера у крви тако што омогућава ћелијама да примају неопходну глукозу која се налази у крви.

Особама оболелим од дијабетеса типа 1 неодговарајући ниво шећера у крви, услед недостатка инсулина, надокнађује се редовним инјекцијама. Код дијабетичара типа 2 инсулински рецептори постају неосетљиви, па се ниво шећера не може нормализовати инјекцијама.

Тада може помоћи апелин, истог дејства као и инсулин, који синтетизују и луче масна ткива.

Тај хормон користи "нова врата" за улазак у ћелије, тако да и када инсулински рецептори не функционишу, пут за дејство апелина остаје активан и ефикасан, обаснили су стручњаци.

Према тврдњама истраживача, апелин је веома ефикасан у малим дозама против дијабетеса који је честа последица гојазности, а код мишева нису примећени никакви секундарни ефекти.

Следећа, кључна, фаза испитивања је утврђивање дејства апелина на људски организам.

Вале је оптимиста јер су прва испитивања на људским масним ткивима показала да се ради о истим активираним путевима који су уочени код мишева.

Остаје да се утврди да ли апелин може дугорочно да се користи и да ли има нежељене секундарне ефекте.

Прва испитивања на особама оболелим од дијабетеса типа 2 требало би да почну тек за годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару