Жустре вежбе штите од рака дојке

Интензивно вежбање може смањити ризик од рака дојке код старијих, здравих жена и до 30 одсто. Везе између смањења ризика и енергичног вежбања најуочљивије код витких жена.

Студија у којој је истраживањем обухваћено више од 30.000 жена у периоду након менопаузе показала је да енергичне активности, како рибање подова у кући, тако и трчање, штите од појаве рака дојке чак и оне који не спадају у високоризичну групу, тврде амерички научници.

Највећи ефекат примећен је код витких жена.

"Већ знамо да гојазност повећава ризик од рака дојке, оно што је наше истраживање показало је да чак и жене које нису толико угрожене, то јест не спадају у групу високог ризика, могу имати користи од вежбања", навео је Мајкл Лицман који је био на челу истраживачког тима Националног института за рак при Националном институту здравља САД.

Према подацима Америчког удружења против рака, рак дојке је водећи узрок смрти у свету код оболелих од рака.

Процењује се да је око 465.000 жена само током 2007. године умрло од рака дојке, а да је забележено чак 1,3 милиона новооболелих.

Више студија је потврдило да редовно вежбање може помоћи у борби против срчаног удара, рака, као и низа других обољења.

Лицман и његове колеге користили су упитнике да би утврдили колико често су жене вежбале интензивно.

Све испитанице су на почетку студије биле здраве.

Мање килограма боље здравље 

Након 11 година истраживачи су открили да су испитанице које су највише вежбале биле 13 одсто мање подложне опакој болести.

Ризик је био још мањи, чак за 30 одсто, код жена које нису имале вишак килограма, нагласио је Лицман који сада ради у Универзитетској болници у Регензбургу у Немачкој.

Према његовим речима, веза између смањења ризика и интензивног вежбања била је најуочљивија код витких жена.

Међутим, блажи облици физичких активности, попут лакших кућних послова, шетњи, рекреативног "једноставног" планинарења и споријег трчања, нису пружали заштиту од рака дојке, закључак је стручњака.

Истраживачи нису разматрали разлоге због којих вежбање има позитивне ефекте, али је Лицман истакао да су друге студије показале да физичка активност утиче на снижавање нивоа естрогена - што је познати фактор ризика за појаву те болести - као и да штити имуни систем организма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару