Грожђем против хипертензије

Снижен крвни притисак и побољшана функција срца лабораторијских пацова, резултат је увођења грожђа у њихову исхрану која је, иначе, подразумевала доста соли.

Резултати студије могу помоћи особама које пате од високог крвног притиска, истакли су истраживачи Универзитета у Мичигену.

"Ово откриће потврђује нашу теорију да нешто у грожђу директно утиче на кардиоваскуларни ризик, поред смањења високог крвног притиска, које се јавља као резултат повећаног уноса воћа и поврћа", навео је Мичел Сејмор из Истраживачке лабораторије кардиозаштите при Универзитету у Мичигену.

Током студије Сејмор и његове колеге анализирали су утицај обичног грожђа на пацове који су због високог уноса соли имали висок крвни притисак.

Неким пацовима прописана је дијета која је подразумевала унос праха добијеног од црног и белог грожђа и велике количине соли.

Било је лакше измерити прах, у коме су се налазиле исте хранљиве материје као и у свежем грожђу, што је омогућавало истраживачима да прецизније прате количину коју су пацови појели.

Након 18 недеља, пацови чија је исхрана била обогаћена грожђем имали су нижи крвни притисак, бољу срчану функцију, ублажене запаљенске процесе у организму и мање знакова оштећења срчаног мишића него пацови који су само јели слану храну, али не и грожђе.

"Неизбежан ток повећање крвног притиска и слабљење срца преусмерен је увођењем грожђа у праху у дијету са доста соли", објаснио је доктор Стивен Болинг са Универзитета у Мичигену.

Према његовим речима, флавоноиди, који се налазе у грожђу, зеленом чају, какаоу и парадајзу, може утицати на хипертензију.

Резултати и неких ранијих студија показали су да флавоноиди имали позитиван утицај на срце.

Грожђани прах је чинио три одсто хране коју су пацови уносили, што за човека представља око девет порција тог воћа дневно где једна порција подразумева 15 зрна, а даје се предност свежем грожђу.

Висок крвни притисак или хипертензија је озбиљно обољење које, уколико се не лечи, може довести до срчаног и можданог удара и отказивања бубрега.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару