Нови систем тестирања на туберкулозу

Нови тест крви ће омогућити лекарима да са више прецизности утврде бактерију туберкулозе у организму, показала су истраживања британских стручњака.

Традиционално тестирање на туберкулозу подразумева убацивање компоненти бактерије те болести под кожу, а уколико кожа на том месту отекне сматра се да дотична особа има латентну туберкулозу или БЦГ вакцина, коју је добила у најранијем детињству, још увек делује.

Такво тестирање, међутим, није поуздано, показала су најновија испитивања научника са лондонског Империјал колеџа.

Нови крвни тест под називом ЕЛИСпот са 1,5 пута више прецизности утврђује бактерију туберкулозе у организму, а на глобалном нивоу то ће представљати значајну разлику, истакао је Аџит Лалвани, истраживач са британског колеџа.

Туберкулоза је инфективна бактеријска болест, која обично напада плућа. Од ње се сваке године разболи 9,2 милиона људи широм света, а умре 1,7 милиона. Многе од жртава су из земаља у развоју, чији сиромашни здравствени системи имају ограничене могућности откривања болести.

Појава и ширење бактерија туберкулозе отпорних на лекове чини ову болест теже излечивом, због чега ће она у будућности можда бити још смртоноснија, упозоравају експерти.

Лалвани и његов тим тестирали су и поткожним и крвним тестом 908 здраве деце у Турској, која су била изложена туберкулози у својим домовима.

Кожни тест је показао да више од половине њих носи успавану бактерију туберкулозе и да их треба лечити да се она не би активирала. Крвни тест је показао да такве деце има само 380.

Дванаесторо од ове деце се ипак разболело, а британски стручњаци процењују да би без примене лекова оболело 50 до 60 одсто њих.

Следећи корак је да се крвни тест учини још прецизнијим и да се уведе његово коришћење у земљама у развоју, истичу британски стручњаци.

Нови систем тестирања на туберкулозу већ се препоручује у већини развијених држава, између осталог у САД, Канади и ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару