Свечано представљен “велики сударач”

ЦЕРН је данас и званично представио велики експеримент који би требало да објасни порекло универзума. У изради акцелератора допринели и научници из Србије.

Врхунски научници и званичници из целе Европе окупили су се у седишту ЦЕРН-а недалеко од Женеве, где је изграђен "велики хадронски акцелератор", највећа и најсложенија машина икада направљена како би испитала настајање најмањих чинилаца материје - субатомских честица.

"Велики сударач честица", смештен у 27 киломера дугом тунелу у коме се на 100 метара испод земље налази вакумска цев, пуштен је у погон још 10. септембра, међутим, после свега десетак дана, због квара експеримент обустављен и одложен за пролеће 2009.

Тај пројекат је најављиван као највећи експеримент икада изведен, који ће утврдити како настају честице материје и тако објаснити настанак самог универзума.

Када се експеримент изведе, убрзани снопови протона биће послати у оба правца како би се изазвао судар, а научници очекују да ће доћи до ослобађања енергије и великог броја честица какве су постојале након Великог праска.

"Највећи филозофи, највећи мистици и песници и даље покушавају да открију мистерију материје и настанка света у коме живимо, што доказује да та два питања никада нису престала да фасцинирају човечанство", рекао је француски премијер Франсоа Фијон на свечаном представљању акцелератора.

Церемонија је одржана захваљујући владама земаља чланица ЦЕРН-а, као и шест земаља придружених чланица, међу којима су и Русија и САД, које су допринеле финансирању 9 милијарди долара вредног пројекта.

Допринос научника из Србије

Пројекат гигантског акцелератора укључио је 7.000 истраживача, међу којима су и научници из Србије.

Истраживачи из "Винче" патентирали су систем за контролу температуре, а инжењери "Заставе алати" направили су хидрауличне држаче за велики детекторски систем на акцелератору.

Две српске компаније направиле су детекторе, састављене од два челична точка пречника осам метара и тежине 100 тона, који ће пратити "понашање" милијарди честица насталих након судара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару