Депресија може бити опасна по живот

Убрзан срчани ритам током ноћи и депресија, доприносе већој смртности пацијената који су преживели срчани удар. Ова два чиниоца често се јављају упоредо, али су међусобно независни, упозорава амерички тим стручњака.

Тим медицинског факултета Вашингтонског универзитета, који је предводио др Роберт Карни,  започео је истраживање на 333 депресивна и 383 недепресивна пацијента, који су недавно преживели срчани удар и пратио их је током 30 месеци.

Пошто су узети у обзир неки фактори који би могли да буду од утицаја на резултате, испоставило се да срце депресивних испитаника има бржи ритам него срце испитаника који нису патили од депресије током ноћи (70,7 према 67,7 откуцаја у минуту), као и током дана (76,4 према 74,2 откуцаја).

Током периода праћења умрла су 33 пацијента са депресијом (9,9 одсто) и 14 недепресивних пацијената (3,7 одсто). Двадесет четири смртна случаја (73 одсто) међу депресивним и десет смртних случајева (71 одсто) међу пацијентима без депресије оквалификовани су као вероватна последица кардиоваскуларних узрока.

Тим др Карнија је констатовао да су најбоље изгледе за преживљавање имали пацијенти који нису патили од депресије и имали спорији срчани ритам, а најгоре пацијенти који су патили од депресије и имали бржи срчани ритам.

Када су сви фактори узети у обзир, испоставило се да већем ризику од смртног исхода код пацијената који су преживели инфаркт независно доприносе депресија и убрзани срчани ритам током ноћи, али не и током дана.

Амерички истраживачи напомињу да сметње при спавању, које често имају депресивне особе, могу да помогну да се објасни веза између убрзаног срчаног ритма током ноћи и морталитета.

Има индиција и да нагло буђење из сна, као последица убрзаног срчаног ритма, може да испровоцира симптоме исхемије (ограничења у снабдевености ткива крвљу, односно кисеоником) и абнормалног ритма срца код оболелих од срчаних болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару