Телерадиологија, лечење на даљину

Америчке болнице, штедећи новац на радиолозима којих ионако имају мањак, унајмљују стручњаке из Индије који на даљину постављају дијагнозу њиховим пацијентима. За грешку у дијагнози нико не би одговарао, јер не постоји међународно правни оквир који би регулисао ово питање.

Американци су одавно навикли да купују преко Интернета или да им кварове на компјутерима решавају на даљину стручњаци из Индије и Аустралије, али недовољно њих зна да им у америчким болницама дијагнозе све више постављају исто тако удаљени лекари, посебно уколико им се догоди да у болницу доспеју током ноћи.

Телерадиолози у Индији остварују поприличну зараду будући да дневно прочитају и до 1. 000 ренгенских снимака, електро магнетну резонанцу или снимке са скенера пацијената у САД, Сингапуру и низу других земаља широм света.

"Телерадиологија", или постављање дијагнозе на даљину уз помоћ ренгенских и других снимака, функционише отприлке на следећи начин: пацијент после саобраћајне несреће, можданог удара или неког другог проблема у сред ноћи доспева у болницу у Филаделфији, на пример.

Техничари га сниме и шаљу снимак медицинској служби у Бангалору у Индији где је у том тренутку дан, па након што одговарајући лекар прочита снимке, болница у Филаделфији у року од 10 до 45 минута, зависно од хитности случаја, добија дијагнозу и може да примени одговарајућу терапију.

Реч је о све распрострањенијој пракси која штеди новац болницама и осигуравајућим компанијама, омогућавајући, по мишљењу неких, и ефикасније постављање дијагнозе, али истовремено отвара и питања одговорности за лекарске пропусте или заштиту личних података.

Неки страхују да би то могло довести до опасних грешака у дијагнози, а чак и они који су део нове индустрије признају да законска регулатива не "покрива" делове о грешкама, етици и подложности законском гоњењу, будући да још увек не постоји међународно правни оквир који би регулисао ово питање.

"На крају, главно питање је ко ће одговарати ако се неком пацијенту у Америци нешто деси", потврдио је Авинаш Вашиста, директор приватне консултантске фирме "Толон икорпоретид" и аутор књиге о послу на даљину.

Радиолошске услуге на даљину још се не примењују у Европској унији због закона о заштити података и тешкоћама у добијању одговарајућих дозвола, наведено је у извештају индијске владине комисије за планирање.

Индијски лекари, ипак, верују да је ово само почетак и да ће када се отклоне поменуте тешкоће, уследити замах у гранама као што су телепатологија, теледерматологија и компјутеризована телехирургија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару