Нова истраживања на Антарктику

Научници ће посетити оштећени део леденог брега на Антарктику и покушати да утврде последице ломљења највећег гребена. Ове године укупна ледена маса досегла забрињавајуће низак ниво, упозоравају стручњаци.

Тим стручњака са Универзитета у Единбургу поставиће радаре у ледени брег антарктичког полуострва Ларсен Ц и тако утврдити да ли "нестајање" леденог брега може да утиче на глобално подизње нивоа мора.

Део гребена Ларсен А одломио се још 1995. године док се други комад, Ларсен Б одвојио седам година касније.

Стручњаци сматрају да је тешко предвидети последице уколико се одвоји и трећи гребен леденог масива који је готово 10 пута већи од ледених санти које већ плутају океаном.

Универзитет у Единбургу саопштио је да би Ларсен Ц могао да се одломи већ у наредној деценији и да ће због тога научници са тог универзитета анализирати ломљиви део ледене плоче Антарктика како би утврдили могући ефекат на општи ниво мора.

Стручњак са Универзитета у Единбургу Ендрју Шеперд је сматра да ломљење ледених гребена не утиче непосредно на пораст нивоа мора, зато што лед већ плута у океану, међутим, претњу представљају копнени глечери мањих димензија који клизе у море и на тај начин повећавају ниво воде.

Панел УН за климу прошле године је објавио податак да би ниво мора до 2100. године, због глобалног загревања могао да порасте за 59 центиметара. Такав природни поремећај могао би да проузрокује више поплава, суша, таласа врућина и јаких олуја.

Поводом узнемиравајућих података да је укупна ледена маса досегла рекордно низак ниво Светски фонд за дивљу природу је позвао владе у свету да убрзају преговоре о клими и обезбеде да се Кјото споразум о ограничењу гасова који изазивају ефекат стаклене баште замени новим споразумом на самиту УН о клими који ће се одржати у Данској у децембру 2009. године.

Сателистска мерења леденог покривача почела су 1979. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару