Пази с ким се рукујеш

Руке загађене фекалним бактеријама, чак три пута чешће имају становници северног дела Велике Британије него њихови земљаци на југу острва.

Истраживачи Школе за хигијену и тропску медицину у Лондону узели су узорке са руку више од 400 особа које су чекале аутобусе у близини железничких стајалишта у пет градова у Великој Британији и открили бактерије које се развијају у фекалијама код више од четвртине испитаника.

Oкo 13 одсто особа које свакодневно путују возом и користе станицу Јустон у Лондону има бактерије на рукама у поређењу са чак 44 одсто путника који пролазе кроз главну станицу у Њукаслу, показали су резултати студије.

Вал Кетрис, директорка Центра за хигијену у оквиру Школе, истакла је да је веома изненађена резултатима.

"Бројеви су много већи него што смо очекивали и сугеришу да у Великој Британији постоји проблем са људима који не перу руке. Уколико неко од испитаних болује од заразне дијареје и не опере руке после употребе тоалета, много је већа вероватноћа да ће се неко други заразити", објаснила је директорка Кертис.

Инфективне цревне болести су на врху листе узрока смрти деце у свету, док се неадекватно прање руку доводи у везу са великим бројем инфицираних особа које су упућене на болничко лечење.

Резултати истраживања показали су да постоји незнатна разлика између чистоће руку испитаница са севера и југа државе, ипак 27 одсто жена имало је прљаве руке.

Број испитаника који су имали опасне бактерије на рукама, међутим, растао је како су истраживачи ишли северније.

Око шест одсто мушкараца којима је испитана чистоћа руку у Лондону имало је фекалне бактерије у поређењу са чак 53 одсто у Њукаслу.

У Кардифу бактерије на шакама имало је 15 одсто испитаних, у Бирмингему 21, док је у Ливерпулу мушкараца са прљавим рукама било 36 одсто.

Истраживачи нису утврдили разлог таквих регионалних разлика напомињући да је неопходно спровести додатна истраживања.

"Предлажемо да се додатно истражи хипотеза да становништво руке пере чешће и темељније на југу Велике Британије и да мушкарци и жене у односу на географски положај имају другачије навике прања руку", навели су истраживачи.

Ове године се 15. октобар први пут обележава као Светски дан прања руку у организацији Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару