Педијатри препоручују допунски витамин Де

Америчка академија педијатара удвостручила је препоручену дневну дозу витамина Де за децу, на 400 међународних јединица. Истраживања показују да може да спречи рахитис код малишана и побољша њихово здравље.

"Важно је деци већ од првих дана живота давати допунски витамин Де јер већина њих неће га добити у довољној количини само кроз исхрану", објаснио је др Френк Грир.

Деца која не конзумирају довољно витамина Де имају већи ризик да оболе од рахитиса, поремећаја при коме кости омекшавају, што доводи до oметања раста и деформитета.

Под већим ризиком да не добију потребну количину витамина Де су дојенчад која се искључиво хране мајчиним млеком

Иако је то најбољи начин да се беби обезбеде потребни нутритивни састојци, чест је мањак витамина Де у исхрани мајки, па тиме и у њиховом млеку.

Амерички педијатри истичу да бебама које се природно хране треба давати допунски витамин Де.

Прехрамбени извори овог витамина су прилично ограничени. Обично млеко обогаћено је витамином Де. Ту су и млинско-пекарски прозводи од обогаћеног брашна, а у заиста природном облику витамина Де има у масној риби, као што су туна, скуша и сардина.

Код деце која су искључиво храњена мајчиним млеком, регистровани су случајеви овог поремећаја.

Педијатри препоручују допунски витамин Де, за старију децу која пију мање од литар млека дневно.

Сунчева светлост је најбољи извор витамина Де, али излагање тела сунцу може довести до рака коже.

Загађен ваздух, одећа и разни облици заштите од сунца ограничавају количину витамина Де које тело може да синтетизује из сунчеве светлости.

Витамин Де може да смањи и ризик од остеопорозе, а према неким новим сазнањима повољно делује и на имунолошки систем, може да спречи неке инфекције, као и аутоимуне болести, рак и дијабетес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару