Дуванска индустрија обмањује муштерије

Годишње у свету умре 5 милиона људи од срчаних болести, можданог удара и других поремећаја узрокованих коришћењем дуванских производа, саопштено је из Светске здравствене организације.

Цигарете обележене као "лаке", "суперлаке" или "благе", наглашено је у саопштењу СЗО, само су део стратегије дуванске индустрије којом се ефикасно чувају стари и регрутују нови купци. Онеспособљеност, обољевање, губитак продуктивности и смрт су цена коју свакодневно плаћају пушачи широм света.

Дуванска индустрија, како у СЗО истичу, свој профит ставља испред здравља људи и деце, а свој економски успех испред одрживости развоја земаља.

Произвођачи цигарета у целом свету настављају да убеђују пушаче да куповином њихових производа своје здравље не доводе озбиљно у питање и настављају да обмањују муштерије продајом производа прикривених новим "здравим" именима, воћним укусом и атрактивнијим паковањима".

У Светској здравственој организацији наглашавају да су информације о састојцима дуванских производа непотпуне на многим од производа дуванске индустрије, али да стручњаци у контроли дувана добијају све значајнију подршку УН и њених чланица.

Најснажније средство у борби против пушења је Оквирна конвенција о контроли дувана коју СЗО спроводи, како би се супротставила све модернијим методама рекламирања производа дуванске индустрије.

У саопштењу се наводи да су поједини произвођачи дуванских производа користили лого или име Светске здравствене организације на својим паковањима или веб сајтовима, лажно наводећи званично признање, али притом не именујући никога ко би то признање конкретно потписао.

Kомисија српског Министарства здравља за превенцију пушења подржала је став ове организације по питању употребе електронских цигарета или такозваних Е-цигарета, јер за сада нема доказа да су безбедне, нити да помажу пушачима да се одвикну од своје навике.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару