Предвиђање вулканских ерупција

Научници су у лабораторији направили услове који прате вулканске ерупције и очекују да ће на тај начин моћи боље да схвате и предвиде будуће јаке ерупције у природи.

Користећи стене пореклом са Етне на Сицилији, научници су утврдили да симулације вулканских активности у умањеним размерама, могу да одговарају реалним догађајима.

Пукотине које су у лабораторији дугачке око пола сантиметра, одговарају пукотинама од око 200 метара у природи.

Активни вулкани производе мешавину сеизмичких сигнала или мале земљотресе који могу наговестити ерупцију, али је тумачење њиховог значаја изузетно тешка.

Способност да се анализирају ти сигнали у вештачким условима и разумевање како настају услед дејства ветра, паре, гаса или магме која навире кроз пукотине у стенама, представља огроман корак напред.

Научници су направили услове високог притиска какви одговарају унутрашњости вулкана пропуштајући воду кроз провушене базалтне цилиндре, под притиском који влада на дубини од два и по километра, а онда је нагло испустили.

"Ерупције можемо боље да предвидимо, као и различите циклусе ерупције са већом временском прецизношћу јер боље разумемо физичке механизме", рекао је Филип Бенсон са Универзитета у Лондону.

Луиђи Бурлини из Института за геологију у Цириху и Ђулио Ди Торо са Универзитета у Падови објаснили су да такви експерименти омогућавају да се механизми проучавају независно, допуштајући научницима да идентификују различите "инструменте" у сеизмичком "оркестру".

"Схватање механизама омогућиће прецизније предвиђање интензитета и времена вулканских ерупција, тако да ће раним упозорењем моћи да се спаси више живота", навели су Бурлини и Ди Торо.

Одвојено истраживање карипског вулкана на острву Монсерат, који је непрекидно активан од 1995. године, сугерише да су вулкани компликованији него што се мислило.

Уместо да се накупља у дубини, као што се раније веровало, магма под притиском је испуњавала вулкан узастопно више пута, изазивајући повремене ерупције, обаснио је британски тим стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару