Четвртини сисара прети изумирање

Сваки четврти сисар на Земљи у опасности је од изумирања због активности човека. Уништена станишта, лов, болести и глобално загревање свакодневно погоршавају стање.

Највећу опасност за сисаре представља човек јер их лови да би их појео или да би дошао до медицинских сировина.

Резултати обимне студије у којој је учествовало 1.700 истраживача, показали су да број јединки више од половине врста сисара опада.

Од 5.487 познатих врста сисара, научници су успели да прикупе податке за 4.651 врсту, од којих је за 1.139 врста утврђено да су у опасности од изумирања.

Величина сисара варира од неколико сантиметара, колика је једна врста азијског слепог миша, до више од 30 метара колико су дугачки одрасли плави китови.

"Број сисара опада брже него што смо мислили. Свакој четвртој врсти прети нестанак са Земље", истакао је Јан Шипер, научник који је био на челу истраживања.

Према његовим речима, у највећој опасности су копнени сисари који настањују Азију, где је око 80 одсто орангутана угрожено због недостатка подручја под шумама.

Бројно стање Тасманијског ђавола, Каспијске фоке, мачке риболовца из Азије, Аустралијског торбара, знатно је смањено у односу на претходну проверу из 1996. године.

Научници верују да је најмање 76 врста сисара изумрло од 1500. године.

"Током наших живота, као резултат човековог деловања, стотине врста животиња могу заувек бити изгубљене, то јест истребљене", рекла је Џулија Мартон-Лефевр, генерални директор Међународне уније за очување природе (IUCN).

У најтежем положају, готово пред истребљењем, налази се чак 188 врста сисара укључујући Иберијског риса са, према процени стручњака, између 84 и 143 преостале одрасле јединке.

Велики труд уложен у спасавање неких угрожених врста, попут Афричког слона, уродио је плодом и забележено је повећање броја тих слонова у јужној и источној Африци.

Готово 350 нових животињских врста пронађено је од 1992. године, али се страхује да неке врсте могу да нестану пре него што буду откривене, рекао је Шипер.

Истраживање је фокусирано на сисаре, али су неке друге животиње и биљке много угроженије.

На "Црвеној листи" Међународне уније за очување природе, листи угрожених биљних и животињских врста, налази се готово 17.000 врста, то јест 38 одсто живог света.

На врху листе налазе се водоземци, a најугроженије су неке врсте жаба.

"Акције очувања у комбинацији са истраживањем је приоритет", рекао је Шипер додајући да је неопходно да власти нађу начине да се живот на Земљи заштити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару