Протеини из пљувачке откривају рак уста

Анализом протеина људске пљувачке може се утврдити присутност једне врсте рака усне дупље. Откриће води развијању нових, безболних начина за дијагностиковање болести од које у САД сваког сата умре једна особа.

Са прецизношћу од 93 одсто може се открити најчешћа врста рака плочастих ћелија уста тестирањем протеина пљувачке, објавили су амерички стручњаци с Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу (UCLA).

До открића је дошло након израде протеинске мапе људске пљувачке, коју су у марту ове године сачинили научници Универзитета у Лос Анђелесу.

У протеинској мапи налази се 1.116 јединствених протеина идентификованих у пљувачним жлездама човека.

Истраживачи су узели узорке пљувачке од 64 особе оболеле од карцинома плочастих ћелија и упоредили их са исто толико узорака пљувачке здравих особа.

У 93 одсто случајева утврђено је да пет протеинских биомаркера М2БП, МРП14, ЦД59, профилин и каталаза, указују на рак уста.

"Верујем да ће се неки облик теста који анализира ове биомаркере користити у будућности", рекао је Шен Ху који је био на челу истраживачког тима.

Раније ове године, тим са Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору објавио је да ради на тесту пљувачке којим се могу открити рак уста и грла код тешких пушача, људи који много пију и других особа под високим ризиком од тих врста карцинома.

Успешност дијагнозе на основу узорка пљувачке у њиховом случају била је око 50 одсто.

Према подацима Америчке академије за оториноларингологију, око 13.000 људи, само у САД, умире сваке године од рака у пределу главе.

Карцином плочастих ћелија има удео од преко 90 одсто од више од 300.000 новозабележених случајева рака усне дупље годишње у свету.

Предстоје даља истраживања и развијање финеса у начину испитивања протеина и пљувачке да би се дошло до најпоузданијег теста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару