Светски дан учитеља

Основно образовање свима би било доступно до 2015. године, ако би се у свету отворило око два милиона нових радних места и запослило још 18 милиона учитеља.

Неке земље мораће да увећају број учитеља и до 280 одсто, наведено је у заједничком саопштењу УНЕСКО-а, УНДП-а, УНИЦЕФ-а и Међународне организације рада (ILO) поводом обележавања 5. октобра, Светског дана учитеља.

Учитељска професија суочава се са изазовом пружања квалитетног образовања како би одговорила захтевима 21. века.

Број предавача мораће да се увећа уколико друштво жели да обезбеди одговарајуће средњешколско, високошколско, техничко и струковно, као и неформално образовање становништва.

Недостатак квалификованих учитеља један је од највећих изазова за постизање циљева УНЕСКО-вог пројекта "Образовање за све".

Економске, социјалне, научне и технолошке потребе, као и питање одрживог развоја, сузбијања сиромаштва, епидемија АИДС-а, као и насиље у школама све више утичу на учитељску професију.

Суочени са великим очекивањима, учитељи се често осећају потцењенима, без довољне подршке и лоше професионално опремљени да се носе са реалношћу средине у којој раде.

Националне учитељске стратегије морају бити у сагласности са плановима за смањење сиромаштва и образовним стратегијама, као и постојећим глобалним и регионалним оквирима како би се осигурао квалитет и побољшао статус и радни услови учитеља.

Намеће се и проблем родне равноправности, с обзиром на то да жене чине већину учитељског кадра, па их сходно томе сви наведени проблеми више погађају.

Од изузетног значаја је постављање јаке образовне стратегије у оквиру локалних и националних регулатива да би се учитељи регрутовали и стимулисали.

При изради стратегија, морају се узети у обзир нова достигнућа, утицај резултата истраживања на свим нивоима, као и економске могућности државе.

Планови и стратегије морају бити приоритети, финансирани у довољном обиму како би могли брзо да одговоре на растуће захтеве друштва, истакли су стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару