Банка матичних ћелија до 2010. године

Прва банка матичних ћелија у Србији требало би да буде отворена до 2010. године. Како матичне ћелије из пупчане врпце новорођенчета могу да лече или сузбију многе болести.

Министарство здравља донело је инструкције о узимању и транспорту крви из пупчаника, те ће сва породилишта у Србији, на захтев родитеља, бити обавезна да узму крв из пупчаника и омогуће њено чување, за сада, у иностранству.

Министарствo прописује методе и услове узимања и чувања матичне ћелије из постељице или пупчаника новорођенчета.

Министар здравља Томица Милосављевић сматра да би лекари свакој трудници требало да објасне значај чувања тих драгоцених ћелија јер се, у слућају потребе, могу употребити за лечење и детета и чланова породице.

Пионир у развоју регенеративне медицине Колин Мекгакин пре две године успео је да од матичне ћелије из крви пупчаника створи тродимензионалну мини јетру.

Од тада су створена ткива многих органа, а користе се за тестирање лекова.

Из матичних ћелија током развоја настају све врсте ћелија, на пример срчаног мишића, рожњаче ока, крвних судова, а у каснијој фази живота оне обнављају оштећена ткива.

Ћелије узете из пупчаника непосредно по рођењу детета док се не формира национална банка, могу да се чувају само у иностранству, и то о трошку родитеља.

У Белгији и Холандији, матичне ћелије се чувају у посебним условима, на минус 196 степени Целзијуса.

Матичне ћелије се за сада примењују у лечењу 75 различитих болести.

Између осталог, леикемије, цирозе јетре, болести централног нервног система, дијабетеса.

Могућност стварања органа као што је јетра, бубрег или срце, представљају и највећи изазов регенеративне медицине која се, с правом, сматра медицином будућности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару