Лек за Сиду

"Маравирок", лек против Сиде компаније "Фајзер", помаже да се значајно умањи присуство ХИВ вируса. Лек је одобрен за употребу пре годину дана, у Европи под именом "целсентри", а у САД под називом "селзентри".

 

У две студије које је спонзорисао произвођач "Фајзер", укупно је 1.049 оболелих од Сиде било укључено, и сви они су били отпорни на три од шест група лекова против сиде. Код најмање 42 одсто пацијената у Европи, Северној Америци и Аустралији који су, уз стандардни коктел лекова, узимали "маравирок" једном или два пута дневно, маса ХИВ вируса у крви опала је испод нивоа који изазива видљиво оштећење имуног система."Маравирок" спречава ХИВ вирус да уђе у имуне ћелије тиме што блокира "улаз" у њих, односно тзв. "ЧР5 ко-рецептор".

У контролној групи, којој је даван плацебо, код само 18 одсто је ниво вируса у крви опао тако ниско током 48 недеља, колико су праћени. У "Фајзеру" тврде да су два истраживања показала да "маравирок" не ствара никакве неуобичајене пропратне ефекте, па ни штетно дејство на јетру, о чему је раније било спекулација на основу случаја само једног пацијента.

Процењује се да је у свету 33 милиона људи заражено ХИВ вирусом, за који нема лека ни вакцине, али одређеним коктелом лекова инфекција може да се контролише и пацијенти одржавају у готово здравом стању.

Вирус, међутим, константно мутира и обично после неког времена постаје отпоран на лекове, што значи да пацијенти морају да се преоријентишу на другу комбинацију медикамената. Стручњаци за Сиду истичу да су због тога, уз досадашњих двадесетак, потребни стално нови лекови за ову болест.

"Маравирок" спада у нову групу медикамената против Сиде, познатих као "инхибитори улаза ХИВ вируса" или "антагонисти ЧР5 рецептора".

Аналитичари процењују да би овај лек до 2011. године компанији "Фајзер" могао да донесе 500 милиона долара. У Европи под именом "целсентри", а у САД под називом "селзентри" овај лек је одобрен за употребу пре годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару