Витамин Ц и ефекат хемотерапије

Допунски препарати витамина Ц могу да умање ефикасност лекова против рака, укључујући "гливек" компаније "Новартис", упозоравају амерички стручњаци из Меморијалног центра за рак Слоун-Кетеринг.

Група научника на челу с др Марком Хинијем из њујоршког центра за рак дошла је до закључка да допунски препарати витамина Ц могу да умање ефикасност лекова против рака, испитујући у лабораторији дејство хемотерапијских лекова на канцерогене ћелије претходно обрађене дехидроаскорбинском киселином, једним од облика витамина Ц.

Испитивање је показало да сви тестирани антиканцерогени лекови, међу којима је и често коришћен "гливек" (познат и као "иматиниб"), нису толико ефикасни, односно да убијају 30 до 70 одсто мање ћелија људског тумора него што је уобичајено уколико се примене на ћелије које су претходно обрађене дехидроаскорбинском киселином.

Такође, када су хумане ћелије рака убачене у тело лабораторијских мишева, испоставило се да тумори брже расту уколико је животињама два сата пре хемотерапије даван допунски витамин Ц.

Осим на "гливек", тестирано је дејство витамина Ц на још четири хемотерапијска медикамента - "доксорубицин", "цисплатин", "метотрексат" и "винкристин".

Доктор Хини истиче да за негативно дејство Ц витамина на ефекат хемотерапије изгледа нису одговорна његова антиоксидантна својства, већ вероватније заштитни ефекат овог витамина на митохондрије, које обезбеђују енергију за рад свих ћелија па и канцерозних.

Хемотерапијом се оштећују митохондрије канцерозних ћелија, које у тим условима могу да пошаљу ћелији сигнал да треба да умре, што је један од начина на који ова терапија делује у броби против рака.

Штитећи митохондрије витамин Ц омета пуно дејство хемотерапије. Овај налаз представља најновији прилог контроверзи око деловања витамина Ц на рак.

Седамдесетих година прошлог века амерички нобеловац Лајнус Паулинг је пропагирао идеју да се овим витамином лечи рак, међутим, потоње студије у којима је оболелим пацијентима орално даван витамин Ц нису поткрепиле то мишљење.

Августа ове године, међутим, објављени су резултати истраживања спроведеног на Америчком националном институту за здравље, по којима високе дозе витамина Ц у облику ињекција значајно успоравају брзину раста тумора код екперименталних мишева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару