Интензивнија борба против маларије

Светски лидери и добротвори окупљени у Њујорку на Самиту о маларији издвојиће три и по милијарде долара за борбу против те болести како би покушали да спасу више од четири милиона живота до 2015. године.

Значајна финансијска средства намењена борби против маларије, обезбедиће Фонд за борбу против сиде, туберкулозе и маларије, нешто више од једне и по милијарде долара, док ће Светска банка издвојити 1,1 милијарду долара.

"Фондација Бил и Мелинда Гејтс" за рад на изради нове вакцине донираће 168,7 милиона долара, Одељење за међународни развој при влади Велике Британије даће непуних 75 милиона долара за борбу против те инфективне болести.

Африка годишње издваја око 12 милијарди долара за борбу против те заразне болести коју преносе комарци, што се одражва и на образовање и борбу против сиромаштва.

"Ситуација се коначно побољшава захваљујући масовној дистрибуцији лекова и мрежа за комарце натопљених инсектицидима коју пре свега обавља УНИЦЕФ. Многе земље су успеле да смање за половину број жртава те болести", истакла је Председница Светске здравствене организације Маргарет Чен.

Према проценама масовнијом употребом мрежа за заштиту од комараца, образовањем становништва, дистрибуцијом инсектицида и убрзањем истраживања како би се развила вакцина против маларије, могуће је да се број умрлих од маларије у наредних седам година сведе скоро на нулу и спаси више од четири милиона људских живота до 2015. године.

Учесници скупа, одржаног у оквиру генералне скупштине Уједињених нација, су били и милијардер и филантроп Бил Гејтс, певач групе "Ју ту" (U2) Боно, британски премијер Гордон Браун и други.

Маларију изазива сићушни паразит Plasmodium и то било која од четири врсте, колико их и има.

Врста тропског комараца убодом преноси у човека паразита, а тиме и болест.

Како се ларве комарца све до изласка из љуштуре налазе под водом, углавном у мочварном подручјима маларија је најраспрострањенија у мочварним подручјима.

Правилна терапија лековима против маларије након 48 сати уклања све симптоме болести, а већ након неколико дана паразит је уклоњен из крвотока.

Ипак, према подацима Светске здравствене организације маларија годишње однесе око милион живота, углавном у Африци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару