Риба смањује ризик од екцема

Увођење рибе у исхрану беба може смањити ризик од појаве екцема,. Било која врста рибе, дата беби пре деветог месеца живота, макар то била само једна порција, може заштитити од најчешћег дечјег кожног обољења.

Уколико се у исхрану беба уведе риба, речна или морска, без обзира на врсту, може смањити ризик од појаве екцема за чак 25 одсто у односу на децу која је нису јела, рекао је Бернт Алм, педијатар са Универзитета у Гетеборгу у Шведској.

"Најважнији закључак студије је да рано увођење рибе у исхрану има позитивне ефекте. Нисмо уочили везу са врстом и количином рибе. Мислимо да је у питању време када се уведе у исхрану", истакао је Алм.

Екцем или атипични дерматитис је хронично кожно обољење које се јавља код 10 до 15 одсто деце.

Може се појавити у различитим добима детињства, али је то најчешће током другог или трећег месеца, мада има случајева појављивања и одмах по рођењу.

Кожа коју захвати екцем је сува, груба, црвена, јавља се свраб и, неретко, бол, а често погађа бебе које су склоне алергијама.

Студија спроведена у Шведској је део праћења здравственог стања око 17.000 беба током дужег периода.

Научници су утврдили и да гени имају важну улогу у развоју екцема, али да дојење и држање кућног љубимца са крзном немају утицај на појаву обољења.

Риба представља важну намирницу у исхрани, али нова истраживања треба да утврде зашто, навео је Алм.

Није било додатних позитивних утицаја приликом употребе рибе богате омега-3 масним киселинама, тврде стручњаци.

"Највероватније се ради о утицају на развој имуног система", додао је Алм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи